Sałatka warzywna z kiszonym ogórkiem po 12 msc (3 porcje)

Ogórek kiszony to doskonałe źródło pożytecznych bakterii kwasu mlekowego wpływających na poprawę odporności i prawidłową mikroflorę bakteryjną jelit. W prawidłowo ukiszonych ogórkach biały nalot, który często z ogórków spłukujemy przed zjedzeniem, to właśnie te cenne bakterie. Sałatka doskonale się sprawdzi jako dodatek do obiadu dla całej rodziny.

Składniki:

  • 1 marchew 45 g,
  • ¼ selera 30 g,
  • 1 mała pietruszka 80 g,
  • 1/3 batata 60 g,
  • 1 ogórek kiszony 50 g,
  • olej rzepakowy 5 g łyżeczka,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Marchewkę, seler, pietruszkę i batata obieramy i gotujemy. Kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy startego lub posiekanego ogórka. Mieszamy z olejem, posypujemy siekaną natką pietruszki. Podajemy jako dodatek do obiadu.

salatka_warzywna_z_ogorkiem_8-1 salatka_warzywna_z_ogorkiem_8-2