Bałkańskie roladki (4 porcje)

Szybka i prosta w przygotowaniu przystawka świetnie zastępuje danie mięsne. Ser owczy ma wysoką wartość odżywczą i jest cennym źródłem pełnowartościowego białka.

Składniki:

  • Ser owczy 120 g,
  • Pomidor 1 średni,
  • Bakłażan 240 g,
  • Oregano,
  • Oliwa z oliwek do posmarowania bakłażana,
  • Ulubione zioła, pieprz i ewentualnie sól niskosodowa do smaku.

Przygotowanie:

Bakłażana po umyciu pokrój wzdłuż na cienkie, długie plastry. Posmaruj oliwą z oliwek (najlepiej pędzelkiem bo bakłażan „pije” tłuszcz jak gąbka), posyp ulubionymi przyprawamii piecz na grillu. Gdy plastry zmiękną, zawijaj w nie kawałki sera i plasterki pomidora. Posyp świeżym oregano i podawaj.

balkanskie_roladki balkanskie_roladki2