Brokuł na pierwszym planie (4 porcje)

Brokuły są szczególnie bogate w witaminę C, kwas foliowy i witaminę A oraz potas i silny przeciwutleniacz – sulforafan. Pestki słonecznika to źródło zdrowych tłuszczy roślinnych oraz witaminy E i magnezu.

Składniki:

  • 1 średni brokuł 500 g,
  • jogurt grecki 150 g,
  • pestki słonecznika 3 łyżeczki 30 g,
  • żurawina suszona 2 łyżki 22 g

Przygotowanie:

Brokuł ugotuj w wodzie lub na parze. Polej jogurtem i posyp pestkami słonecznika i żurawiną.

brokul2 brokul3

  • Koktajl tropikalny (2 porcje)

    Mleko kokosowe jest gęste i pożywne, nie zawiera laktozy i stanowi dobry zamiennik dla osób cierpiących na nietolerancję mleka krowiego. Banan i ananas to dobre ...
  • Chrupiąca surówka (4 porcje)

    Kalarepa to dobre źródło jodu, żelaza i błonnika pokarmowego. Sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem soku z cytryny dostarczy sporą ilość witaminy C wspierającej odporność. Składniki: Kalarepka 1 ...
  • Kefir a’la barszczyk (4 porcje)

    Kefir to naturalny probiotyk wspierający prawidłową mikroflorę przewodu pokarmowego. Buraki zapobiegają anemii i są źródłem cennych przeciwutleniaczy. Składniki: Kefir 500 ml Burak 1 duża sztuka ugotowana, 120 g, ...
  • Koktajl a’la szarlotka (2 porcje)

    Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu koktajl ze składników które zwykle mamy pod ręką. Jabłko zawiera sporo błonnika pokarmowego, potasu i witaminy C. Ich jedzenie wzmacnia zęby, kości, naczynia ...
  • Różowy koktajl (2 porcje)

    Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu koktajl z dużą zawartością błonnika pokarmowego, witaminy C, z grupy B. Truskawki mają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Jogurt zawiera korzystne dla zdrowia ...
  • Sałatka obiadowa (4 porcje)

    Ziemniaki podane z dodatkiem warzyw wzbogacą obiad w dodatkową porcję witamin i składników mineralnych. Fasolka szparagowa zawiera wszystkie witaminy i jest szczególnie bogata w kwas ...