Kanapki z pastą jajeczną po 10 mies. (2 porcje)

Wystarczy lekkie urozmaicenie codziennego posiłku, aby niejadek polubił śniadania. Starsze dzieci można zachęcić, aby same wybrały sobie ulubiony kształt i wycięły go foremką w bułeczce. Pasta z jajka i koperku to smaczna forma podania jajka. Zawiera ono bowiem pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, żelazo, wapń i cynk oraz kwasy tłuszczowe w tym te najzdrowsze, czyli jedno i wielonienasycone. Kupując jajka upewnij się, że mają długą datę przydatności do spożycia. Przed przygotowaniem z nich posiłku dla dziecka należy je dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy pałeczek salmonelli które mogą się ewentualnie znajdować na powierzchni skorupki.

Składniki:

  • 1 jajko 50 g,
  • 1 łyżeczka naturalnego jogurtu 10 g,
  • 1 łyżeczka siekanego koperku,
  • 4 kromeczki bułki pszennej 40 g.

Przygotowanie:

Jajko umyć, sparzyć i ugotować na twardo. Ugotowane jajko obrać i dokładnie rozgnieść widelcem dodając jogurt naturalny i siekany koperek. W kromkach bułki wyciąć np. za pomocą foremek do ciasteczek wesołe kształty. Na kromki bułki nałożyć pastę. Podawać ze świeżymi warzywami.

Kanapki z pastą jajeczną Kanapki z pastą jajeczną

  • Owocowe II śniadanko po 12 mies. (2 porcje)

    Świeże owoce dostarczają witamin, składników mineralnych i wielu substancji biologicznie czynnych mających działanie prozdrowotne. Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego który dba o prawidłową pracę małych brzuszków. Z reguły ...
  • Kolorowa zupa krem po 7 mies. (2 porcje)

    Często to właśnie do jedzenia warzyw ciężko jest przekonać niektóre dzieci. Dlatego warto podać je w formie nieco bardziej atrakcyjnej niż zwykłą zupkę jarzynową. Taka forma ...
  • Uśmiechnięte jajko po 11 mies. (1 porcja)

    Pomysł na szybki, bezmięsny obiadek dla maluch. Podany w wesołej formie, która zachęci do jedzenia. Dodatki można dowolnie zmieniać – podać raz z ryżem, raz z ziemniakami i innym ...
  • Kwiatowy obiadek po 12 mies. (4 porcje)

    Kwiatowy obiadek to przykład tego jak można uatrakcyjnić posiłek zmieniając jego formę podania. Zamiast tradycyjnych owalnych kotlecików wystarczyło nadać masie mięsnej inny kształt, uzupełnić warzywnym ...
  • Szpinakowo-buraczkowe rollsy po 14 mies. (6 porcji)

    Naleśnikowe rollsy na wytrawnie to alternatywa dla naleśników na słodko. Atrakcyjności temu z pozoru zwykłemu daniu dodają kolory. Ciasto naleśnikowe można barwić szpinakiem, burakiem, ale również ...
  • Morski obiadek po 12 mies. (4 porcje)

    Ryby to istotny składnik w diecie małego dziecka. Mięso ryb jest lekkostrawne, zasobne w pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Dodatkowo ryby morskie to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych ...