Kanapki z pastą jajeczną po 10 mies. (2 porcje)

Wystarczy lekkie urozmaicenie codziennego posiłku, aby niejadek polubił śniadania. Starsze dzieci można zachęcić, aby same wybrały sobie ulubiony kształt i wycięły go foremką w bułeczce. Pasta z jajka i koperku to smaczna forma podania jajka. Zawiera ono bowiem pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, żelazo, wapń i cynk oraz kwasy tłuszczowe w tym te najzdrowsze, czyli jedno i wielonienasycone. Kupując jajka upewnij się, że mają długą datę przydatności do spożycia. Przed przygotowaniem z nich posiłku dla dziecka należy je dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy pałeczek salmonelli które mogą się ewentualnie znajdować na powierzchni skorupki.

Składniki:

  • 1 jajko 50 g,
  • 1 łyżeczka naturalnego jogurtu 10 g,
  • 1 łyżeczka siekanego koperku,
  • 4 kromeczki bułki pszennej 40 g.

Przygotowanie:

Jajko umyć, sparzyć i ugotować na twardo. Ugotowane jajko obrać i dokładnie rozgnieść widelcem dodając jogurt naturalny i siekany koperek. W kromkach bułki wyciąć np. za pomocą foremek do ciasteczek wesołe kształty. Na kromki bułki nałożyć pastę. Podawać ze świeżymi warzywami.

Kanapki z pastą jajeczną Kanapki z pastą jajeczną