Często to właśnie do jedzenia warzyw ciężko jest przekonać niektóre dzieci. Dlatego warto podać je w formie nieco bardziej atrakcyjnej niż zwykłą zupkę jarzynową. Taka forma podania warzyw ma również tę zaletę, że warzywa można dowolnie zmieniać, łączyć i za każdym razem wyczarować na talerzu inny zestaw kolorów. Pamiętajmy, że przygotowując zupkę jarzynową należy uzupełnić ją o dobre tłuszcze np. olej rzepakowy, oliwę z oliwek lub masło. Dzięki temu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą mogły zostać przyswojone przez organizm.
Składniki:
- 1 mały burak 100 g,
- 1 mała marchewka 40 g,
- 2-3 różyczki brokuła 50 g,
- 1 ziemniak 75 g,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
- 30 ml wody,
- siekana natka pietruszki.
Przygotowanie:
Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze części i ugotować na parze. Zblendować każde warzywo oddzielnie, dodając po ¼ części oleju i odrobinę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nakładać do miseczek tak, aby utworzyć kolorowe pasma z każdego rodzaju zupki. Posypać na wierzchu drobno siekaną natką pietruszki.

