Korzenne placuszki serowo–dyniowe po 12 mies. (4 porcje)

Dynia to jesienny smakołyk szczególnie polecany dla dzieci. Jest zupełnie bezpieczna dla alergików i rzadko kiedy po jej spożyciu występują objawy nietolerancji. Ważne cechy dyni to to, że jest lekkostrawna i nie kumuluje w sobie azotanów czy innych związków chemicznych.

Ugotowana ma bardzo przyjemną konsystencję i w zależności od gatunku naturalnie słodkawy smak. Swój piękny pomarańczowy kolor dynia zawdzięcza beta-karotenowi, czyli związkowi, który w organizmie przetwarzany jest w witaminę A. Im bardziej intensywna barwa dyni, tym więcej w niej beta-karotenu. Jest to bardzo ważny prekursor witaminy A – odpowiedzialna jest ona bowiem za dobrą pracę narządu wzroku i układu odpornościowego. Placuszki są bez dodatku cukru, a swój słodki smak zawdzięczają dodatkowi rodzynek. Kupując rodzynki do dziecięcych dań, szukajmy w sklepie tych niesiarkowanych.

Składniki:

  • dynia 200 g,
  • ser twarogowy tłusty 150 g,
  • 1 jajko (55 g),
  • rodzynki 20 g,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej (30 g),
  • po szczypcie cynamonu i mielonych goździków.

Przygotowanie:

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie. Po ugotowaniu odsączamy ją dokładnie i blendujemy. Do tak przygotowanego dyniowego puree dodajemy twaróg, jajko, mąkę i dokładnie wyrabiamy. Doprawiamy i wsypujemy rodzynki. Mieszamy. Ciasto dzielimy na placuszki i pieczemy w piekarniku lub smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu.

Korzenne placuszki serowo–dyniowe Korzenne placuszki serowo–dyniowe