Leczo z pulpecikami po 12 mies. (4 porcje)

Jesienne smaki i kolory polubi każde dziecko. Dodatek małych pulpecików z mięsa wołowego wzbogaci dietę dziecka w pełnowartościowe białko. Mięso zawiera również sporą ilość łatwo przyswajalnego żelaza. Jest to szczególnie ważne, gdyż niejadki są bardziej narażone na występowanie anemii, czyli niedokrwistości.

Składniki:

  • cukinia 1 mała sztuka 200 g,
  • papryka czerwona ½ szt. 100 g,
  • papryka zielona lub żółta ½ szt. 70 g,
  • marchewka 1 szt. 50 g,
  • cebula dymka 1 szt.,
  • natka pietruszki siekana 1 łyżka 6 g,
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka,
  • mięso mielone wołowe 100 g,
  • szczypiorek 1 łyżka posiekanego 6 g,
  • mąka kukurydziana 1 łyżeczka 5 g.

Przygotowanie:

Cukinię, paprykę i cebulę dymkę myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Marchewkę obieramy ze skórki. Warzywa kroimy w kostkę, zalewamy w garnku wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Mięso mielone mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i mąką. Formujemy malutkie pulpeciki i gotujemy we wrzątku. Podajemy razem z leczo posypując danie natką pietruszki.

Leczo z pulpecikami Leczo z pulpecikami