Jesienne smaki i kolory polubi każde dziecko. Dodatek małych pulpecików z mięsa wołowego wzbogaci dietę dziecka w pełnowartościowe białko. Mięso zawiera również sporą ilość łatwo przyswajalnego żelaza. Jest to szczególnie ważne, gdyż niejadki są bardziej narażone na występowanie anemii, czyli niedokrwistości.
Składniki:
- cukinia 1 mała sztuka 200 g,
- papryka czerwona ½ szt. 100 g,
- papryka zielona lub żółta ½ szt. 70 g,
- marchewka 1 szt. 50 g,
- cebula dymka 1 szt.,
- natka pietruszki siekana 1 łyżka 6 g,
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka,
- mięso mielone wołowe 100 g,
- szczypiorek 1 łyżka posiekanego 6 g,
- mąka kukurydziana 1 łyżeczka 5 g.
Przygotowanie:
Cukinię, paprykę i cebulę dymkę myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Marchewkę obieramy ze skórki. Warzywa kroimy w kostkę, zalewamy w garnku wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Mięso mielone mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i mąką. Formujemy malutkie pulpeciki i gotujemy we wrzątku. Podajemy razem z leczo posypując danie natką pietruszki.

