Morski obiadek po 12 mies. (4 porcje)

Ryby to istotny składnik w diecie małego dziecka. Mięso ryb jest lekkostrawne, zasobne w pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Dodatkowo ryby morskie to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te odpowiedzialne są prawidłową pracę mózgu i całego układu nerwowego, wspierają odporności i wzrok. Dla maluchów wybierajmy ryby chude (mintaj, dorsz) jak i te tłuste (makrela, łosoś, halibut). Unikajmy podawania dziecku takich gatunków ryb jak panga, tilapia i ryba maślana.

Składniki:

  • 210 g ryby morskiej np. dorsza, mintaja, morszczuka,
  • białko jaja,
  • ½ cebulki szalotki,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej 20 g,
  • koperek,
  • sok z cytryny,
  • 2 ziemniaki 140 g,
  • szpinak mrożony 2 łyżki 40 g,
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka 5 g,
  • gotowana marchewka 40 g,
  • gotowany groszek zielony 30 g,
  • jabłko 150 g,
  • por 40 g,
  • jogurt naturalny 1 łyżka 25 g.

Przygotowanie:

Filety z ryby myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem o czym mielimy. Masę rybną wyrabiamy z jajkiem, startą na tarce cebulką, sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem i ½ mąki kukurydzianej. Odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby masa dała się lepiej formować. Po tym czasie z masy formujemy kotleciki w kształcie rybki i lekko panierujmy w pozostałej mące. Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej folią i pieczemy w piekarniku do lekkiego zrumienienia. Ziemniaki gotujemy i robimy zielone puree dodając do nich szpinak i jogurt. Por i jabłko siekamy drobno, doprawiamy odrobiną soku z cytryny i olejem rzepakowym. Na talerzyku układamy podwodny świat.

Morski obiadek Morski obiadek