Naleśnikowe rollsy na wytrawnie to alternatywa dla naleśników na słodko. Atrakcyjności temu z pozoru zwykłemu daniu dodają kolory. Ciasto naleśnikowe można barwić szpinakiem, burakiem, ale również brokułem, zielonym groszkiem, dynią lub marchewką. W ten sposób nie tylko „przemycamy” warzywa do diety, ale również zachęcamy do jedzenia wszystkie niejadki.
Składniki:
- mąka pszenna pełnoziarnista 3/4 szklanki 90 g,
- 1 małe jajko 43 g,
- 3/4 szklanki mleka 2% tłuszczu 160 g,
- szpinak mrożony 50 g,
- przecier z gotowanego buraka 35 g,
- szynka drobiowa 6 plasterków 90 g,
- sałata 6 listków,
- gotowane mini marchewki 40 g,
- ogórek zielony 36 g,
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe – mieszamy mąkę, mleko i jajko. Ciasto dzielimy na pół – jedną połowę ciasta barwimy ma zielono ugotowanym szpinakiem, drugą połowę na czerwono przy użyciu przecieru z buraka. Na patelni do smażenia bez tłuszczu smażymy cienkie naleśniki. Na każdym naleśniku układamy listek sałaty, plasterek szynki, gotowaną marchewkę lub plasterki ogórka. Każdy rulonik przecinamy na mniejsze porcje i układamy na talerzykach.

