Pomysł na szybki, bezmięsny obiadek dla maluch. Podany w wesołej formie, która zachęci do jedzenia. Dodatki można dowolnie zmieniać – podać raz z ryżem, raz z ziemniakami i innym zestawem warzyw. Dzięki temu danie nigdy się nie nudzi. Jajka są produktem bardzo odżywczym i istotnym w diecie dziecka. Przygotowując je pamiętajmy o sparzeniu i umyciu jajek. Dzieciom podajemy potrawy z jajek które mają dokładnie ścięte białko.
Składniki:
- 1 jajko 50 g,
- ryż brązowy 2 łyżki 20 g,
- pomidor koktajlowy 2 sztuki 40 g,
- marchewka gotowana 25 g,
- zielony groszek mrożony 20 g.
Do dekoracji:
- natka pietruszki,
- nasiona sezamu.
Przygotowanie:
Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem. Na patelni bez dodatku tłuszczu przygotować „jajko sadzone”. Ryż ugotować na sypko. Marchewkę, jarmuż i groszek ugotować. Jajko ułożyć na talerzyku. Z marchewki wyciąć czubek i dziubek naszego zadowolonego jajka a oczy zrobić z nasion sezamu. Udekorować cząstkami pomidorków, fantazyjnymi kształtami wyciętymi z reszty marchewki, zielonym groszkiem i jarmużem. Podawać z ryżem posypanym natką pietruszki.

