Warzywne ciasteczka z dipem ziołowym po 12 mies. (4 porcje)

Ciekawy sposób na przemycenie warzyw do diety niejadka. Podane w zaskakującej formie z pewnością zachęcą malucha do ich spróbowania. Dodatek kaszy jaglanej podnosi znacznie wartość odżywczą tych „ciasteczek”. Jest ona bowiem jedną z najzdrowszych kasz. Lekkostrawna a przy tym bogata w białko, żelazo i witaminy z grupy B będzie cennym uzupełnieniem diety malucha w składniki odżywcze. Danie przygotowane z kaszy jaglanej i warzyw jest prawdziwym bogactwem błonnika pokarmowego. Błonnik ma za zadanie usprawnić pracę całego przewodu pokarmowego. Zapobiega zaparciom a przez to i wywoływanym przez nie bólom brzuszka. Ma jeszcze jedno ważne zadanie o którym często zapominamy – błonnik wspiera prawidłową mikroflorę w jelitach, a to warunek konieczny do zdrowia i dobrego samopoczucia.

Składniki:

  • kasza jaglana ½ szkl. 90 g,
  • marchewka 45 g,
  • cukinia ½ sztuki 120 g,
  • pietruszka ½ sztuki 40 g,
  • małe jajko 43 g,
  • czerwona papryka ¼ sztuki 50 g,
  • jogurt naturalny,
  • koperek 5 g,
  • szczypiorek 5 g,
  • natka pietruszki 5 g.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną opłukać dokładnie na sitku pod bieżącą wodą. Ugotować ją do miękkości i przestudzić. Warzywa obrać i umyć. Z cukinii wydrążyć miękki miąższ z pestkami ze środka. Warzywa zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać warzywa z kaszą i jajkiem, masę dokładnie wyrobić. Formować małe ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Piec w piekarniku do lekkiego zrumienienia. Do jogurtu dodać drobno posiekane zioła i podawać powstały dip do ciasteczek.

Warzywne ciasteczka z dipem ziołowym Warzywne ciasteczka z dipem ziołowym