Wytrawne muffinki z zielonym groszkiem po 12 msc (6 babeczek)

Kolorowe muffinki na wytrawnie to dobry sposób na przemycenie warzyw do diety niejadka. Dodatek szynki drobiowej sprawia, że muffinki będą doskonałe na II śniadanie lub do zabrania na spacer jako pełnowartościowy posiłek. Warzywa w muffinkach można dowolnie zmieniać a za każdym razem będą miały nieco inny smak.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko 54 g,
  • 3 łyżki masła 30 g,
  • ½ szklanki napoju roślinnego np. ryżowego,
  • 30 g zielonego groszku,
  • ½ startej marchewki 25 g,
  • 2 plasterki szynki drobiowej 30 g,
  • koperek siekany 6 g.

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę, jajko, rozpuszczone masło, napój roślinny. Do tak przygotowanego ciasta dodaj ugotowany groszek, startą na drobnych oczkach tarki marchewkę, posiekaną szynkę oraz siekany koperek. Wymieszaj wszystko razem. Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i napełnij ciastem do ¾ wysokości. Piecz w piekarniku 30 min w temperaturze 180 ℃. Po upieczeniu wyjmij na kratkę i zostaw do ostygnięcia.