Drugi trymestr ciąży to czas, w którym zapotrzebowanie energetyczne ciężarnej wzrasta o 360 kcal a zapotrzebowanie na białko o około 20%. Porcja domowego musli z kubkiem naturalnego jogurtu będzie posiłkiem, który pokryje to dodatkowe zapotrzebowanie. Przygotowanie musli w domu jest niezwykle prosta. Ma ono również przewagę nad gotowym musli kupionym w sklepie – nie zawiera dodatku cukru, syropu glukozowo – fruktozowego, tłuszczu palmowego, emulgatorów, spulchniaczy itd. Dzięki temu wiemy, co jemy i dostarczamy organizmowi składników odżywczych, błonnika pokarmowego, witamin i cennych składników mineralnych a nie tylko pustych kalorii.
Składniki:
- płatki owsiane ½ szklanki 55g,
- płatki żytnie 1/3 szklanki 35g,
- nasiona słonecznika 3 łyżki 30g,
- pestki dyni 3 łyżki 30g,
- siemię lniane 1 łyżka 10g,
- mieszanka suszonych jabłek, śliwek, gruszek, malin, jagód 50g,
- orzechy np. płatki migdałowe 30g,
- jogurt naturalny 800g.
Przygotowanie: Płatki owsiane i żytnie wymieszać, wsypać na blachę do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Wstawić blachę z płatkami do piekarnika i prażyć je około 10 minut aż nabiorą chrupkości. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i dokładnie przestudzić. Suszone owoce i orzechy pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z płatkami, słonecznikiem, pestkami dyni i siemieniem lnianym. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lub słoju. Przed podaniem do musli dodać jogurt naturalny i dekorować ulubionymi świeżymi owocami.