Domowe musli z jogurtem, 4 porcje

Drugi trymestr ciąży to czas, w którym zapotrzebowanie energetyczne ciężarnej wzrasta o 360 kcal a zapotrzebowanie na białko o około 20%. Porcja domowego musli z kubkiem naturalnego jogurtu będzie posiłkiem, który pokryje to dodatkowe zapotrzebowanie. Przygotowanie musli w domu jest niezwykle prosta. Ma ono również przewagę nad gotowym musli kupionym w sklepie – nie zawiera dodatku cukru, syropu glukozowo – fruktozowego, tłuszczu palmowego, emulgatorów, spulchniaczy itd. Dzięki temu wiemy, co jemy i dostarczamy organizmowi składników odżywczych, błonnika pokarmowego, witamin i cennych składników mineralnych a nie tylko pustych kalorii.

 

Składniki:

  • płatki owsiane ½ szklanki 55g,
  • płatki żytnie 1/3 szklanki 35g,
  • nasiona słonecznika 3 łyżki 30g,
  • pestki dyni 3 łyżki 30g,
  • siemię lniane 1 łyżka 10g,
  • mieszanka suszonych jabłek, śliwek, gruszek, malin, jagód 50g,
  • orzechy np. płatki migdałowe 30g,
  • jogurt naturalny 800g.

Przygotowanie: Płatki owsiane i żytnie wymieszać, wsypać na blachę do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Wstawić blachę z płatkami do piekarnika i prażyć je około 10 minut aż nabiorą chrupkości. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i dokładnie przestudzić. Suszone owoce i orzechy pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z płatkami, słonecznikiem, pestkami dyni i siemieniem lnianym. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lub słoju. Przed podaniem do musli dodać jogurt naturalny i dekorować ulubionymi świeżymi owocami.