Domowy jogurt z owocami po 7 mies. (6 porcji)

Ponieważ 80% odporności pochodzi z brzuszka, warto wzmocnić przewód pokarmowy spożywając produkty zawierające probiotyki i prebiotyki. Probiotyki, czyli bakterie probiotyczne, wpływają na wzmocnienie prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego. Prebiotyki zaś to nic innego jak stymulatory pomagające dobrym bakteriom zamieszkać w jelitach. Domowy jogurt ma tę przewagę nad sklepowymi, że jest naturalny, a bakterie probiotyczne w nim mają większą siłę, bo są „świeże” i nie muszą czekać tygodniami aż trafią do brzuszka. Banany zaś, to świetne źródło prebiotyków. Prawdziwy deser na odporność.

Składniki:

  • 500 ml mleka 3,2%,
  • 3 łyżki świeżego jogurtu naturalnego 75 g,
  • ½ banana 40 g,
  • ½ gruszki 50 g.

Przygotowanie:

Mleko przelewamy do garnka, podgrzewamy delikatnie doprowadzając do temperatury między 42 a 46 ◦C, (jeśli nie mamy termometru spożywczego, można sprawdzić palcem – powinno być gorące, ale nie parzyć). Do takiego mleka dodajemy jogurt, mieszamy i przelewamy do słoików (wyparzonych). Słoiki zakręcamy, owijamy kocykiem, wkładamy do wiaderka i zostawiamy na 6 godzin w ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera). Powstały jogurt przechowujemy w lodówce. Podajemy z musem ze zmiksowanego banana i gruszki.

domowy_jogurt_z_owocami_7-1 domowy_jogurt_z_owocami_7-2