Propozycja na (dużo lżejszy niż tradycyjny) bigos. Będzie ciekawym urozmaiceniem diety dziecka i sposobem na wprowadzenie do niej kapusty. Jest ona bowiem bardzo bogata w składniki odżywcze i nie powinna się kojarzyć tylko i wyłącznie z warzywem wywołującym wzdęcia. W kapuście znajdziemy m.in. sporo witamin, w tym witaminę C i to w ilości podobnej do cytrusów. Zawiera mangan, miedź, siarkę i wapń. Składniki w niej zawarte sprawiają, że jedzenie kapusty może wpływać na odporność i zwiększać szansę organizmu na walkę z sezonowymi infekcjami. Dobrze wpływa również na pracę przewodu pokarmowego i prawidłowe trawienie. Przygotowując dania z kapusty, nie zapominajmy o przyprawach łagodzących gazotwórcze działanie kapusty jak liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.
Składniki:
- 1 marchewka 100 g,
- ½ pietruszki 30 g,
- kapusta biała 1 szkl. 130 g,
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- szczypta majeranku,
- 1 pomidor 150 g,
- 2 ziemniaki 140 g,
- gotowany filet z kurczaka 50 g.
Przygotowanie: marchewkę i pietruszkę obrać i po kroić w kostkę. Kapustę umyć i posiekać. W garnku zagotować wywar warzywny, dodać marchew, pietruszkę i kapustę. Gotować 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Pod koniec dodać pokrojonego pomidora (bez skórki). Gotować wszystko razem, aż warzywa będą miękkie, a woda nieco odparuje. Pod koniec dodać posiekane mięso z kurczaka i wymieszać. Doprawić majerankiem.

