Grillowane bataty z domowym ketchupem (4 porcje)

Bataty zwane też słodkimi ziemniakami mają bardzo wysoką wartość odżywczą. Dzięki temu są godną polecenia alternatywą dla tradycyjnego ziemniaka. To co szczególnie je wyróżnia to bogactwo beta karotenu. Już 100 g batatów pokryje w 100% dobowe zapotrzebowanie na beta – karoten, z którego nasz organizm wytworzy witaminę A. Aby tak się stało niezbędny jest dodatek tłuszczu. Doskonale sprawdzi się tu olej rzepakowy o bardzo korzystnym stosunku kwasów omega 3 i 6.

Ketchup może być zdrowy. Wystarczy przygotować go samej w domu. Dzięki temu unikniemy spożycia często stosowanych w sklepowych ketchupach – zagęstników (np. acetylowany adypinian diskrobiowy), glutaminianu sodu czy konserwantu benzoesanu sodu. Wszystkie sosy na bazie gotowanych pomidorów zawierają bogactwo likopenu. Jest to jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Zarówno beta-karoten jak i likopen chronią przed chorobami serca, nowotworami oraz opóźniać procesy starzenia się skóry.

Składniki:

  • batat 2 szt. 450 g,
  • natka pietruszki 1 łyżeczka 6 g,
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka 5 g,
  • skórka z cytryny 3 g,
  • tymianek 1 łyżeczka,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Bataty obrać i pokroić dowolnie – mogą być krążki, półplasterki itp. Przygotować marynatę – wymieszać ze sobą olej, startą skórkę z cytryny, siekaną natkę i przyprawy. Marynatą posmarować kawałki batatów i ułożyć na grillu lub upiec w piekarniku.

Pomidory ułożyć w naczyniu, naciąć skórkę na krzyż i zalać wrzątkiem. Gdy skórka zacznie się wywijać – usunąć ją z pomidorów. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, ocet, roztarty czosnek i oliwę. Dusić na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić bazylią, pieprzem i ewentualnie solą, najlepiej niskosodową.

Pieczone bataty podawać z domowym ketchupem jako dodatek do grillowanych mięs i ryb.

Grillowane bataty z domowym ketchupem Grillowane bataty z domowym ketchupem

  • Kurczak grillowany z sałatką z awokado i razową grzanką (4 porcje)

    Awokado ze względu na dużą zawartość tłuszczu jest najbardziej kalorycznym owocem na świecie. Tłuszcz ten jest jednak bardzo zdrowy i szczególnie polecany. Zawarty w nim kwas tłuszczowy ...
  • Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i mozzarellą (4 porcje)

    Na grillu sprawdzą się nie tylko dania mięsne. Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i serem mogą stanowić bardzo zdrową przekąskę a podane z porcją surówki również pełnowartościowe lekkie danie. ...
  • Bałkańskie roladki (4 porcje)

    Szybka i prosta w przygotowaniu przystawka świetnie zastępuje danie mięsne. Ser owczy ma wysoką wartość odżywczą i jest cennym źródłem pełnowartościowego białka. Składniki: Ser owczy 120 g, Pomidor 1 ...
  • Wegetariański hamburger (4 porcje)

    Bezmięsne burgery to świetny pomysł na włączenie do diety roślin strączkowych. Połączenie ciecierzycy z pełnoziarnistą bułką dostarcza pełnowartościowe białko i sporo błonnika pokarmowego przeciwdziałającego zaparciom i sprzyjającego odchudzaniu. ...
  • Tuńczykowe burgery (4 porcje)

    Łatwe i szybkie w przygotowaniu burgery rybne, podane z sezonowymi warzywami będą stanowiły pełnowartościowy posiłek pełen białka oraz cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Składniki: 250 g ugotowanych ziemniaków, Tuńczyk 1 puszka ...
  • Tęczowe szaszłyki z łososia (4 porcje)

    Łosoś jak każda ryba to szczególnie bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 niezbędnych do prawidłowego przebiegu ciąży oraz pracy m.in. układu krążenia, układu nerwowego i immunologicznego. To ...