Bataty zwane też słodkimi ziemniakami mają bardzo wysoką wartość odżywczą. Dzięki temu są godną polecenia alternatywą dla tradycyjnego ziemniaka. To co szczególnie je wyróżnia to bogactwo beta karotenu. Już 100 g batatów pokryje w 100% dobowe zapotrzebowanie na beta – karoten, z którego nasz organizm wytworzy witaminę A. Aby tak się stało niezbędny jest dodatek tłuszczu. Doskonale sprawdzi się tu olej rzepakowy o bardzo korzystnym stosunku kwasów omega 3 i 6.
Ketchup może być zdrowy. Wystarczy przygotować go samej w domu. Dzięki temu unikniemy spożycia często stosowanych w sklepowych ketchupach – zagęstników (np. acetylowany adypinian diskrobiowy), glutaminianu sodu czy konserwantu benzoesanu sodu. Wszystkie sosy na bazie gotowanych pomidorów zawierają bogactwo likopenu. Jest to jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Zarówno beta-karoten jak i likopen chronią przed chorobami serca, nowotworami oraz opóźniać procesy starzenia się skóry.
Składniki:
- batat 2 szt. 450 g,
- natka pietruszki 1 łyżeczka 6 g,
- olej rzepakowy 1 łyżeczka 5 g,
- skórka z cytryny 3 g,
- tymianek 1 łyżeczka,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Bataty obrać i pokroić dowolnie – mogą być krążki, półplasterki itp. Przygotować marynatę – wymieszać ze sobą olej, startą skórkę z cytryny, siekaną natkę i przyprawy. Marynatą posmarować kawałki batatów i ułożyć na grillu lub upiec w piekarniku.
Pomidory ułożyć w naczyniu, naciąć skórkę na krzyż i zalać wrzątkiem. Gdy skórka zacznie się wywijać – usunąć ją z pomidorów. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, ocet, roztarty czosnek i oliwę. Dusić na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić bazylią, pieprzem i ewentualnie solą, najlepiej niskosodową.
Pieczone bataty podawać z domowym ketchupem jako dodatek do grillowanych mięs i ryb.

