Grillowane bataty z domowym ketchupem (4 porcje)

Bataty zwane też słodkimi ziemniakami mają bardzo wysoką wartość odżywczą. Dzięki temu są godną polecenia alternatywą dla tradycyjnego ziemniaka. To co szczególnie je wyróżnia to bogactwo beta karotenu. Już 100 g batatów pokryje w 100% dobowe zapotrzebowanie na beta – karoten, z którego nasz organizm wytworzy witaminę A. Aby tak się stało niezbędny jest dodatek tłuszczu. Doskonale sprawdzi się tu olej rzepakowy o bardzo korzystnym stosunku kwasów omega 3 i 6.

Ketchup może być zdrowy. Wystarczy przygotować go samej w domu. Dzięki temu unikniemy spożycia często stosowanych w sklepowych ketchupach – zagęstników (np. acetylowany adypinian diskrobiowy), glutaminianu sodu czy konserwantu benzoesanu sodu. Wszystkie sosy na bazie gotowanych pomidorów zawierają bogactwo likopenu. Jest to jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Zarówno beta-karoten jak i likopen chronią przed chorobami serca, nowotworami oraz opóźniać procesy starzenia się skóry.

Składniki:

  • batat 2 szt. 450 g,
  • natka pietruszki 1 łyżeczka 6 g,
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka 5 g,
  • skórka z cytryny 3 g,
  • tymianek 1 łyżeczka,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Bataty obrać i pokroić dowolnie – mogą być krążki, półplasterki itp. Przygotować marynatę – wymieszać ze sobą olej, startą skórkę z cytryny, siekaną natkę i przyprawy. Marynatą posmarować kawałki batatów i ułożyć na grillu lub upiec w piekarniku.

Pomidory ułożyć w naczyniu, naciąć skórkę na krzyż i zalać wrzątkiem. Gdy skórka zacznie się wywijać – usunąć ją z pomidorów. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, ocet, roztarty czosnek i oliwę. Dusić na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić bazylią, pieprzem i ewentualnie solą, najlepiej niskosodową.

Pieczone bataty podawać z domowym ketchupem jako dodatek do grillowanych mięs i ryb.

Grillowane bataty z domowym ketchupem Grillowane bataty z domowym ketchupem

  • Dipy razy trzy do warzyw z grilla (4 porcje)

    Dipy przygotowane w domu ze zmiksowanych warzyw z różnymi smakowymi dodatkami będą dla każdej fit mamy zdrową alternatywą dla gotowych sosów które często zawierają wiele sztucznych dodatków ...
  • Drobiowe ślimaczki (4 porcje)

    W porównaniu z tradycyjnymi szaszłykami te zrobione z mięsa drobiowego są delikatne i niskokaloryczne. Smak bazylii i suszonych pomidorów pozwolą wyeliminować gotowe przyprawy grillowe i w ten sposób ograniczyć spożycie soli ...
  • Frykadelki z fit sałatką ziemniaczaną (4 porcje)

    Mięso a w szczególności wołowina to doskonałe źródło pełnowartościowego białka oraz żelaza – pierwiastka na które powinny zwrócić szczególną uwagę młode mamy. Składniki: Mięso mielone z szynki wieprzowej ...
  • Nadziana cukinia (4 porcje)

    Mięso z indyka ze względu na niską zawartość tłuszczu a wysoką białka jest niskokaloryczne, pożywne i lekkostrawne. Z tego względu polecane jest dla kobiet w ciąży, młodych mam, kobiet karmiących ...
  • Pełnoziarnista pizza (4 porcje)

    Pizza z mozzarellą, rukolą i mięsem drobiowym jest o wiele lżejsza i mniej kaloryczna niż tradycyjna z serem i szynką. Mąka pełnoziarnista w porównaniu z mąką białą jest bardziej zasobna w błonnik, magnez, cynk ...
  • Rybne pakieciki w folii (4 porcje)

    Niskokaloryczne a przy tym odżywcze danie. Ryba pieczona na grillu a nie smażona na tłuszczu zachowuje cenne walory odżywcze i wraz ze świeżymi warzywami i dowolną kaszą będzie korzystna ...