Kurczak grillowany z sałatką z awokado i razową grzanką (4 porcje)

Awokado ze względu na dużą zawartość tłuszczu jest najbardziej kalorycznym owocem na świecie. Tłuszcz ten jest jednak bardzo zdrowy i szczególnie polecany. Zawarty w nim kwas tłuszczowy oleinowy chroni przed chorobami serca oraz nowotworami. Likopen zawarty w pomidorkach lepiej się wchłania w towarzystwie tłuszczu z awokado – duet idealny w naszej sałatce. Jeśli przygotowujecie zdrową wersję grzanki – z chleba żytniego pamiętajcie, żeby wybrać taki na naturalnym zakwasie. Podczas fermentacji zakwasu wytwarza się kwas mlekowy, który sprzyja rozwojowi prawidłowej mikroflory jelitowej człowieka. Ponadto w trakcie fermentacji rozkładane są substancje antyodżywcze znajdujące się w mące żytniej – tzw. fityniany. Dzięki temu z chleb żytniego na zakwasie lepiej przyswajają się takie cenne dla młodej mamy składniki jak magnez, wapń, cynk czy żelazo.

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka 400 g,
  • olej rzepakowy 5 g,
  • siekana natka,
  • koperek,
  • czosnek,
  • miód 1 łyżeczka,
  • sól do smaku.

Sałatka

  • awokado 70 g,
  • pomidorki koktajlowe 150 g,
  • cebula dymka 4 szt. 80 g,
  • sok z 1 limonki 40 g,
  • mieszanka sałat 2 garści 70 g,
  • 4 kromki chleba żytniego na zakwasie 140 g.

Przygotowanie:

Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Z oleju, miodu, roztartego czosnku i siekanych ziół przygotować marynatę i posmarować nią mięso. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Tak przygotowanego kurczaka upiec na grillu lub w piekarniku. Sałatka: awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z limonki, aby nie ściemniało. Na liściach sałaty ułożyć kawałki awokado, przekrojone pomidorki koktajlowe, posiekaną dymkę. Wymieszać. Podawać z grzankami przygotowanymi z upieczonej kromki razowego chleba na zakwasie.

Kurczak grillowany z sałatką z awokado i razową grzanką Kurczak grillowany z sałatką z awokado i razową grzanką

  • Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i mozzarellą (4 porcje)

    Na grillu sprawdzą się nie tylko dania mięsne. Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i serem mogą stanowić bardzo zdrową przekąskę a podane z porcją surówki również pełnowartościowe lekkie danie. ...
  • Grillowane bataty z domowym ketchupem (4 porcje)

    Bataty zwane też słodkimi ziemniakami mają bardzo wysoką wartość odżywczą. Dzięki temu są godną polecenia alternatywą dla tradycyjnego ziemniaka. To co szczególnie je wyróżnia to ...
  • Bałkańskie roladki (4 porcje)

    Szybka i prosta w przygotowaniu przystawka świetnie zastępuje danie mięsne. Ser owczy ma wysoką wartość odżywczą i jest cennym źródłem pełnowartościowego białka. Składniki: Ser owczy 120 g, Pomidor 1 ...
  • Wegetariański hamburger (4 porcje)

    Bezmięsne burgery to świetny pomysł na włączenie do diety roślin strączkowych. Połączenie ciecierzycy z pełnoziarnistą bułką dostarcza pełnowartościowe białko i sporo błonnika pokarmowego przeciwdziałającego zaparciom i sprzyjającego odchudzaniu. ...
  • Tuńczykowe burgery (4 porcje)

    Łatwe i szybkie w przygotowaniu burgery rybne, podane z sezonowymi warzywami będą stanowiły pełnowartościowy posiłek pełen białka oraz cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Składniki: 250 g ugotowanych ziemniaków, Tuńczyk 1 puszka ...
  • Tęczowe szaszłyki z łososia (4 porcje)

    Łosoś jak każda ryba to szczególnie bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 niezbędnych do prawidłowego przebiegu ciąży oraz pracy m.in. układu krążenia, układu nerwowego i immunologicznego. To ...