Awokado ze względu na dużą zawartość tłuszczu jest najbardziej kalorycznym owocem na świecie. Tłuszcz ten jest jednak bardzo zdrowy i szczególnie polecany. Zawarty w nim kwas tłuszczowy oleinowy chroni przed chorobami serca oraz nowotworami. Likopen zawarty w pomidorkach lepiej się wchłania w towarzystwie tłuszczu z awokado – duet idealny w naszej sałatce. Jeśli przygotowujecie zdrową wersję grzanki – z chleba żytniego pamiętajcie, żeby wybrać taki na naturalnym zakwasie. Podczas fermentacji zakwasu wytwarza się kwas mlekowy, który sprzyja rozwojowi prawidłowej mikroflory jelitowej człowieka. Ponadto w trakcie fermentacji rozkładane są substancje antyodżywcze znajdujące się w mące żytniej – tzw. fityniany. Dzięki temu z chleb żytniego na zakwasie lepiej przyswajają się takie cenne dla młodej mamy składniki jak magnez, wapń, cynk czy żelazo.
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka 400 g,
- olej rzepakowy 5 g,
- siekana natka,
- koperek,
- czosnek,
- miód 1 łyżeczka,
- sól do smaku.
Sałatka
- awokado 70 g,
- pomidorki koktajlowe 150 g,
- cebula dymka 4 szt. 80 g,
- sok z 1 limonki 40 g,
- mieszanka sałat 2 garści 70 g,
- 4 kromki chleba żytniego na zakwasie 140 g.
Przygotowanie:
Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Z oleju, miodu, roztartego czosnku i siekanych ziół przygotować marynatę i posmarować nią mięso. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Tak przygotowanego kurczaka upiec na grillu lub w piekarniku. Sałatka: awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z limonki, aby nie ściemniało. Na liściach sałaty ułożyć kawałki awokado, przekrojone pomidorki koktajlowe, posiekaną dymkę. Wymieszać. Podawać z grzankami przygotowanymi z upieczonej kromki razowego chleba na zakwasie.

