Na grillu sprawdzą się nie tylko dania mięsne. Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i serem mogą stanowić bardzo zdrową przekąskę a podane z porcją surówki również pełnowartościowe lekkie danie. Pieczarki do niedawna uznawane były tylko za składnik dodający smaku potrawom. Tym czasem jak wskazują badania naukowe zawierają składniki o działaniu prozdrowotnym. Jedzenie pieczarek pobudza układ odpornościowy do pracy a nawet zapobiega chorobom układu krążenia i nowotworom. Do ciekawostek należeć może fakt, że wystawione na działanie światła słonecznego pieczarki syntetyzują witaminę D. Czyni je to doskonałym źródłem tej ważnej dla nas witaminy.
Składniki:
- 4 duże pieczarki 400 g,
- mozzarella 125 g,
- kasza jaglana 4 łyżki 52 g,
- natka,
- koper,
- tymianek,
- czosnek 1 ząbek,
- olej rzepakowy 1 łyżeczka 5 g,
- cebula dymka 2 szt. 40 g,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pieczarki obrać i usunąć trzonki. Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować. Przestudzoną kaszę wymieszać z siekanymi ziołami, zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz pokrojoną w kostkę mozzarellą. Doprawić do smaku i nadziać farszem pieczarki. Tak przygotowane pieczarki posmarować olejem i ułożyć na grillu lub upiec w piekarniku.

