Kasza gryczana w sosie brokułowo–jogurtowym po 10 msc (2 porcje)

Kasza gryczana zawiera rutynę i kwercetynę, które uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Jest również dobrym źródłem żelaza, krzemu, cynku i witamin z grupy B wpływających na wzmocnienie odporności. Dodatkowo, w tym obiadowym dodatku, właściwości ochraniające przed infekcjami spotęgowane są poprzez dodatek jogurtu naturalnego z bakteriami probiotycznymi oraz brokułów pełnych beta-karotenu.

Składniki:

  • 36 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 50 g jogurtu naturalnego,
  • 50 g różyczek brokuła,
  • 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

Brokuły gotujemy na parze, a kaszę gryczaną w wodzie. Różyczki brokułowe drobniutko siekamy lub blendujemy i mieszamy z jogurtem. Doprawiamy siekaną natką pietruszki i polewamy powstałym sosem kaszę. Idealny dodatek obiadowy np. do duszonego indyka.

kasza_gryczana_6-1 kasza_gryczana_6-2