Kefir a’la barszczyk (4 porcje)

Kefir to naturalny probiotyk wspierający prawidłową mikroflorę przewodu pokarmowego. Buraki zapobiegają anemii i są źródłem cennych przeciwutleniaczy.

Składniki:

  • Kefir 500 ml
  • Burak 1 duża sztuka ugotowana, 120 g,
  • Koperek, 2 łyżeczki posiekanego,
  • Czosnek ½ ząbka.

Przygotowanie:

Buraka obierz i pokrój. Włóż do wysokiego naczynia wraz z kefirem i czosnkiem i zmiksuj na gładko. Dopraw koperkiem i podawaj.

kefir2 kefir3

  • Koktajl tropikalny (2 porcje)

    Mleko kokosowe jest gęste i pożywne, nie zawiera laktozy i stanowi dobry zamiennik dla osób cierpiących na nietolerancję mleka krowiego. Banan i ananas to dobre ...
  • Brokuł na pierwszym planie (4 porcje)

    Brokuły są szczególnie bogate w witaminę C, kwas foliowy i witaminę A oraz potas i silny przeciwutleniacz – sulforafan. Pestki słonecznika to źródło zdrowych tłuszczy roślinnych oraz witaminy ...
  • Chrupiąca surówka (4 porcje)

    Kalarepa to dobre źródło jodu, żelaza i błonnika pokarmowego. Sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem soku z cytryny dostarczy sporą ilość witaminy C wspierającej odporność. Składniki: Kalarepka 1 ...
  • Koktajl a’la szarlotka (2 porcje)

    Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu koktajl ze składników które zwykle mamy pod ręką. Jabłko zawiera sporo błonnika pokarmowego, potasu i witaminy C. Ich jedzenie wzmacnia zęby, kości, naczynia ...
  • Różowy koktajl (2 porcje)

    Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu koktajl z dużą zawartością błonnika pokarmowego, witaminy C, z grupy B. Truskawki mają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Jogurt zawiera korzystne dla zdrowia ...
  • Sałatka obiadowa (4 porcje)

    Ziemniaki podane z dodatkiem warzyw wzbogacą obiad w dodatkową porcję witamin i składników mineralnych. Fasolka szparagowa zawiera wszystkie witaminy i jest szczególnie bogata w kwas ...