Krem z komosy ryżowej na domowym mleczku migdałowym po 10 mies. (2 porcje)

Komosa ryżowa to małe nasionka doskonale wzmacniające pracę układu odpornościowego – wszystko dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, licznych składników mineralnych i witamin. Zawiera sporo selenu, bez którego niemożliwe jest wytwarzanie przeciwciał. Aby selen z pożywienia mógł zostać wchłonięty w przewodzie pokarmowym, niezbędna jest witamina E. I tu z pomocą przychodzą migdały, które zawierają duże ilości tej witaminy. Połączenie idealne! Mleczko migdałowe jest dobrym zamiennikiem mleka dla dzieci z alergią na białka mleka krowiego. Można je przechowywać w lodówce w szklanej butelce do 2 dni.

Składniki na mleczko:

  • 6 migdałów bez skórki 10 g,
  • przegotowana woda.

Dodatkowo:

  • 50 g komosy ryżowej quinoa,
  • 1 jabłko 75 g,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Migdały zalewamy przegotowaną ciepłą wodą i odstawiamy na noc. Po tym czasie całość miksujemy i przecedzamy przez gazę lub gęste sito. Jeśli mamy migdały w skórce, to po namoczeniu będzie ją bardzo łatwo usunąć z migdałów. Komosę ryżową płuczemy i gotujemy w wodzie. Do ugotowanej dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłko, cynamon i mleczko migdałowe. Podgrzewamy aż jabłko zmięknie i zacznie się rozpadać. Można dodatkowo zmiksować, ale nie jest to konieczne.

krem_z_komosy_ryzowej_9-1 krem_z_komosy_ryzowej_9-2