Krupniczek jaglany „Precz z katarem” po 12 mies. (2 porcje)

Kasza jaglana jest najbardziej odżywczą kaszą. Nie zawiera glutenu, za to ma sporo białka, witamin, cynku i selenu. Wpływa tym samym na wytwarzanie przeciwciał przeciwko zarazkom atakującym dziecko i usprawnia mechanizmy odpornościowe. Ma też unikalną zaletę: pomaga w usuwaniu zalegającej wydzieliny z nosa. Po takim krupniku katarek sam znika z nosa.

Składniki:

  • 200 ml wywaru z jarzyn,
  • 1 mała marchewka 45 g,
  • ½ małej pietruszki 40 g,
  • ¼ małego selera 30 g,
  • 40 g mięsa z piersi kurczaka,
  • 1 łyżeczka masła 5 g,
  • natka pietruszki 2 g,
  • ¼ ząbka czosnku 1,5 g,
  • liść laurowy,
  • szczypta majeranku,
  • 2 łyżki kaszy jaglanej 26 g,
  • ewentualnie sól niskosodowa do smaku.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do garnuszka, zalać wywarem jarzynowym, dodać liść laurowy i gotować do miękkości. Po 5 minutach dodać obrane, pokrojone jarzyny. Gdy będą miękkie dodać pokrojone w kosteczkę mięso, roztarty czosnek, natkę pietruszki, majeranek i masło. Ewentualnie doprawić solą niskosodową do smaku. Seler bywa silnym alergenem, więc można go pominąć, jeśli przygotowujemy zupkę dla alergika.

krupniczek_jaglany_4-1 krupniczek_jaglany_4-2