Łososiowe placuszki zdrowia po 12 mies. (4 porcje)

Ryby to doskonałe źródło pełnowartościowego białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe omega-3 nie tylko wspierają produkcję białych krwinek (naturalnych obrońców przed chorobami), ale również wpływają na wzmocnienie błon śluzowych nosa, gardła i oskrzeli. Przez tak silne błony śluzowe żaden zarazek nie przedostanie się do małego organizmu. Placuszki z dodatkiem warzyw są idealne jako ciepła kolacja dla całej rodziny.

Składniki:

  • 80 g świeżego, surowego łosoś,
  • 1 jajko 50 g,
  • 180 g ugotowanego ryżu,
  • 1 marchew 45 g,
  • 2 łyżeczki siekanego koperku 4 g,
  • 2 łyżki soku z cytryny 6 g,
  • jogurt naturalny 25 g,
  • ewentualnie sól niskosodowa do smaku.

Przygotowanie:

Marchewkę umyć, obrać i ugotować na parze. Łososia umyć, ugotować w wywarze z jarzyn, po czym rozdrobnić. Do łososia dodać posiekaną gotowaną marchewkę, rozgnieciony ugotowany ryż, jogurt, sok z cytryny, koperek i jajko. Masę wyrobić, kłaść łyżką placuszki na wyłożoną folią blaszkę i piec w piekarniku do lekkiego zrumienienia.

lososiowe_placuszki_5-1 lososiowe_placuszki_5-2