Ryby to doskonałe źródło pełnowartościowego białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe omega-3 nie tylko wspierają produkcję białych krwinek (naturalnych obrońców przed chorobami), ale również wpływają na wzmocnienie błon śluzowych nosa, gardła i oskrzeli. Przez tak silne błony śluzowe żaden zarazek nie przedostanie się do małego organizmu. Placuszki z dodatkiem warzyw są idealne jako ciepła kolacja dla całej rodziny.
Składniki:
- 80 g świeżego, surowego łosoś,
- 1 jajko 50 g,
- 180 g ugotowanego ryżu,
- 1 marchew 45 g,
- 2 łyżeczki siekanego koperku 4 g,
- 2 łyżki soku z cytryny 6 g,
- jogurt naturalny 25 g,
- ewentualnie sól niskosodowa do smaku.
Przygotowanie:
Marchewkę umyć, obrać i ugotować na parze. Łososia umyć, ugotować w wywarze z jarzyn, po czym rozdrobnić. Do łososia dodać posiekaną gotowaną marchewkę, rozgnieciony ugotowany ryż, jogurt, sok z cytryny, koperek i jajko. Masę wyrobić, kłaść łyżką placuszki na wyłożoną folią blaszkę i piec w piekarniku do lekkiego zrumienienia.