Mocno zielony koktajl, 1 porcja

Ciąża, to okres, w którym wzrasta zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze. Takimi składnikami są bez wątpienia m.in. kwas foliowy i żelazo. Dzięki ich odpowiedniemu spożyciu można zmniejszyć ryzyko wystąpienia niedokrwistości. Aby żelazo z produktów spożywczych lepiej się wchłonęło, niezbędna jest witamina C. Jednym z najlepszych źródeł witaminy C jest natka pietruszki. O ile zjedzenie połowy pęczka natki może być nieco problematyczne, to jej podanie w formie zmiksowanego koktajlu jest świetnym pomysłem. Nasz koktajl dostarcza ponad 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Składniki:

  • jabłko małą sztuka 100 g,
  • banan mały 1 szt. 100 g,
  • garść szpinaku 30 g,
  • ½ pęczka natki pietruszki.

Przygotowanie: Jabłko umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Banana obrać i pokroić w plasterki. Owoce zmiksować ze szpinakiem i natką. Można dodać wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.