Pasta soczewicowo – paprykowa na żytnim chlebie, 4 porcje

Czerwona soczewica to jedna z delikatniejszych roślin strączkowych. Stanowi doskonałe źródło białka roślinnego, o którym należy pamiętać, komponując dietę. Zawiera sporo błonnika pokarmowego, który pomaga zapobiegać zaparciom. To niestety jedna z częstszych dolegliwości wśród kobiet w ciąży. Warto więc oprócz o roślinach strączkowych, warzywach i owocach pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości wody. Czerwona soczewica to świetne źródło magnezu, cynku, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Podana w formie pasty będzie bardziej lekkostrawna.

Składniki:

  • ½ szklanki soczewicy 90 g,
  • 1 papryka czerwona 230 g,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego 5 g,
  • natka pietruszki,
  • sól niskosodowa i pieprz czarny mielony do smaku.

Przygotowanie: soczewicę opłukać pod bieżącą wodą. Zalać wodą w garnku, tak, aby tylko przykryła soczewicę. Gotować około 10-20 minut, aż będzie miękka, a woda odparuje. Pod koniec często mieszać soczewicę, aby jej nie przypalić. Paprykę pokroić na mniejsze części, układać na blaszce i piec w piekarniku aż skórka zacznie czernieć. Gorącą paprykę włożyć do miseczki, przykryć folią i odstawić. Gdy przestygnie, ściągnięcie z niej skórki będzie banalnie proste. Ugotowaną soczewicę, pieczoną paprykę i siekaną natkę zmiksować razem na pastę. Podawać z żytnim chlebem na zakwasie, z dowolnymi świeżymi warzywami.