Pizza z mozzarellą, rukolą i mięsem drobiowym jest o wiele lżejsza i mniej kaloryczna niż tradycyjna z serem i szynką. Mąka pełnoziarnista w porównaniu z mąką białą jest bardziej zasobna w błonnik, magnez, cynk oraz witaminy z grupy B, czyli składniki kluczowe dla prawidłowej pracy układu trawiennego, układu nerwowego oraz ładnego wyglądu skóry i włosów.
Składniki:
- Mąka pszenna pełnoziarnista 1,5 szklanki 190 g plus odrobina do podsypania,
- Oliwa z oliwek 2 łyżeczki,
- Świeże drożdże 10 g,
- ¾ łyżeczki cukru,
- Ciepła woda 125 ml,
- Ser mozzarella 150 g,
- Gotowane mięso z piersi kurczaka 125 g,
- Pomidorki koktajlowe 100 g,
- Liście świeżej bazylii i rukoli
- Pomidor świeży 130 g,
- ½ czerwonej papryki,
- Zioła prowansalskie, oregano, pieprz, ewentualnie sól niskosodowa.
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą, cukrem, oliwą. Mąkę przesiej do miski wlej rozrobione drożdże i zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30–40 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 4 kule, każdą rozpłaszcz na stolnicy i rozwałkuj podsypując odrobiną mąki. Tak powstałe spody piecz na grillu do lekkiego zrumienienia. Świeży pomidor i czerwoną paprykę zmiksuj i dopraw ziołami. Tak powstałym sosem posmaruj spody (można też użyć przecieru pomidorowego) i układaj liście rukoli, bazylię, paski kurczaka i mozzarellę.