Potrawka z indyka z jesiennymi warzywami po 9 mies. (2 porcje)

Indyk to delikatne mięso polecane alergikom bardziej niż mięso z kurczaka. Zawiera sporo cynku, żelaza i witamin z grupy B przeciwdziałając anemii, która jest jedną z przyczyn osłabienia odporności. Potrawka, ze względu na swoją delikatność, będzie idealnym posiłkiem również w trakcie choroby. Dzieci nie mają wtedy zwykle apetytu, ale lepiej jeśli zjedzą chociaż odrobinę takiej potrawki niż „cokolwiek” często w postaci słodyczy.

Składniki:

  • 40 g mięsa z piersi indyka,
  • ½ małej cebuli 25 g,
  • 1 mała marchewka 45 g,
  • ¼ małego selera 30 g,
  • 45 g cukinii, ziemniak 75 g,
  • ¼ czerwonej papryki 50 g,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 5 g,
  • siekany koperek 2 g,
  • ewentualnie szczypta soli niskosodowej.

Przygotowanie:

Mięso umyć i ugotować w niewielkiej ilości wody lub jeszcze lepiej na parze. Ugotowane mięso pokroić drobno. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy mięso, oliwę z oliwek, koperek i ewentualnie doprawiamy. Uwaga: seler bywa silnym alergenem, należy go pominąć, jeśli dziecko źle na niego reaguje lub jest alergikiem.

potrawka_z_indyka_3-2 potrawka_z_indyka_3-1