Aromatyczny kociołek z czerwonej soczewicy po 10 mies. (4 porcje)

Soczewica czerwona to najdelikatniejsza przedstawicielka suchych nasion roślin strączkowych. Warto włączyć ją do diety malucha, bo jest bardzo wartościowa pod względem odżywczym. Zawiera spore ilości białka, fosforu, żelaza, wapnia oraz witamin z grupy B. Prawie wcale nie zawiera tłuszczu, stąd dobrze jest uzupełnić danie z soczewicą olejem rzepakowym. Olej ten ma najkorzystniejszy stosunek kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6.

Składniki:

  • czerwona soczewica 1/3 szklanki 60 g,
  • ryż biały 2 łyżki 30 g,
  • woda 180 ml,
  • marchew 1 szt. 50 g,
  • cebula ½ małej sztuki 30 g,
  • cukinia 100 g,
  • pomidor 1 średnia szt. 150 g,
  • natka pietruszki siekana 2 łyżeczki 12 g,
  • olej rzepakowy 1 łyżka 10 g.

Przygotowanie:

Soczewicę płuczemy na sitku. W małym rondelku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej soczewicę, ryż, pokrojoną marchewkę, cebulę i cukinię. Gotujemy aż soczewica zacznie się delikatnie rozpadać a ryż zrobi się miękki. W razie potrzeby można podlewać wodą. Pod koniec gotowania dodajemy obranego ze skórki i pozbawionego pestek pomidora. Całe danie mieszamy z olejem i posypujemy siekaną natką pietruszki.

Aromatyczny kociołek z czerwonej soczewicy Aromatyczny kociołek z czerwonej soczewicy