Awokado jest dość kalorycznym i odżywczym owocem. Zawiera prawie 30% tłuszczu – ale są to niezwykle cenne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i 6.
Dzięki temu ma również spore ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – witaminę A i E. Oprócz tego wzbogaca dietę w witaminy z grupy B, witaminę C oraz wapń i białko. Kupując awokado zwróćmy uwagę, aby na skórce nie było żadnych plam a owoc lekko ugniatał się pod naciskiem palca. Jeśli kupimy twarde awokado warto owinąć je w papier i pozostawić na kilka dni aż zmięknie. Dania z awokado najlepiej przygotowywać tuż przed podaniem, gdyż szybko ciemnieje.
Składniki:
- filet z kurczaka 50 g,
- awokado ¼ szt. 35 g,
- fasolka szparagowa 25 g,
- koperek siekany 3 g.
Przygotowanie:
Filet z kurczaka myjemy i gotujemy. Awokado obieramy ze skórki. Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końcówki i pozbawiamy ją twardych włókienek. Fasolkę gotujemy do miękkości. Wszystkie składniki przekładamy do pojemnika i blendujemy na gładki mus.

