Minipierożki z farszem dyniowym po 15 mies. (25 szt.)

Wigilia i święta Bożego Narodzenia to czas, w którym rodzice często zastanawiają się: „co ze świątecznego stołu mogę dać dziecku?”. Warto więc wcześniej zaplanować sobie przygotowanie świątecznych dań również w wersjach dla dzieci. Pierogi z tradycyjnym farszem z kapusty i grzybów będą dla dzieci zdecydowanie nieodpowiednie. Dobrze więc przygotować część pierogów z farszem z twarożku i dyni. Takie nadzienie jest delikatne, lekkostrawne, a dynia nadaje mu odrobinę słodkości.

Składniki:

  • mąka pszenna pełnoziarnista 250 g,
  • 1 jajko (55 g),
  • ½ szklanka wody,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (8 g),
  • dynia 200 g, ser twarogowy tłusty (100 g),
  • gałka muszkatołowa szczypta,
  • szałwia 1 szczypta.

Przygotowanie:

Ciasto: wysypujemy mąkę na stolnicę i robimy w niej wgłębienie. Do przygotowanego dołka wbijamy jajko i za pomocą noża mieszamy z mąką. Stopniowo dodajemy ciepłej wody i mieszamy. Dodajemy olej. Ciasto zagniatamy. Jeśli jest zbyt twarde, dodajemy wodę, jeśli zbyt lejące – mąkę. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy i wykrawamy małe krążki. Ciasto, które „czeka” na swoją kolej, warto przykryć wilgotną ściereczką, żeby nie wysychało. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę farszu, składamy i zlepiamy brzegi. Pierożki gotujemy partiami we wrzącej wodzie – około 3–5 minut od momentu wypłynięcia.

Farsz: Dynię obieramy ze skórki i pieczemy w piekarniku. Po upieczeniu dynię studzimy, mieszamy z twarogiem i doprawiamy mieloną gałką i szałwią.

Minipierożki z farszem dyniowym Minipierożki z farszem dyniowym