Puree z batata i jarmużu po 8 mies. (2 porcje)

Jarmuż ma opinię najzdrowszego warzywa na świecie. Wszystko dzięki sporej ilości witamin i składników mineralnych. Jarmuż zawiera dużo żelaza i błonnika pokarmowego oraz białka i witamin – w szczególności witaminy K. i C. Jest szczególnie polecany dzieciom na diecie bezmlecznej, gdyż zawiera bardzo dużo wapnia potrzebnego dla zdrowia zębów i kości. Włączając jarmuż do diety dziecka, wzmacniamy jego układ odpornościowy i pomagamy zapobiegać alergiom, stanom zapalnym i chorobom. Jarmuż może być spożywany na surowo, jednak dla małych dzieci lepiej go wcześniej lekko zblanszować. Blanszowanie lub krótkie obgotowanie – jak w naszym przepisie – to sposoby obróbki, które powodują bardzo niewielkie straty witamin i składników odżywczych wrażliwych na długie gotowanie.

Składniki:

  • ½ batata (120 g),
  • napój roślinny, np. migdałowy lub ryżowy 3 łyżeczki (15 g),
  • jarmuż świeży 20 g.

Przygotowanie:

Batata obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy niewielką ilością wrzątku. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucamy posiekane listki jarmużu (bez twardych łodyżek). Całość blendujemy, dodając napój roślinny do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy po przestudzeniu.

Puree z batata i jarmużu Puree z batata i jarmużu

  • Budyń jaglany z musem owocowym (1 porcja)

    Budyń jaglany można podawać dzieciom od 7 miesiąca życia. Kasza jaglana jest naturalnie bezglutenowa i zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych. Mleko ryżowe świetnie ...
  • Buraczkowy zawrót głowy (1 porcja)

    Zupka polecana od 6 miesiąca życia. Bezglutenowa i bezmleczna. Może stanowić pierwszy posiłek wprowadzający mięso do diety. Składniki: burak ugotowany 1 mała sztuka, pierś z kurczaka, gotowana ...
  • Kluseczkowa klasyka (2 porcje)

    Kluseczki można podawać dzieciom od 7 miesiąca życia. Mąka kukurydziana jest naturalnie bezglutenowa. Składniki: mąka kukurydziana 4 łyżki 40 g, żółtko, mleko modyfikowane lub ryżowe 80 ml, ...
  • Krem z warzyw i indyka (1 porcja)

    Zupka od 6 miesiąca życia. Indyk to jedno z bezpieczniejszych mięs dla alergików. Składniki: brokuł 2 małe różyczki 40 g, marchewka 30 g, ½ ziemniaka 35 g, pierś z indyka ...
  • Moje pierwsze truskawkowe śniadanie (2 porcje)

    Takie śniadanie można podać dziecku od 11 miesiąca życia. Truskawki są bogatym źródłem witaminy C wspierającej prawidłową pracę układu odpornościowego. Składniki: mąka pszenna 4 łyżki ...
  • Mus z białych warzyw z żółtkiem (2 porcje)

    Zupka od 7 miesiąca życia. Bezglutenowa i bezmleczna. Może stanowić pierwszy posiłek wprowadzający żółtko jaja do diety malucha. Składniki: Kalafior 3 różyczki, 180 g, Ziemniak 1 średnia ...