Puree z batata i jarmużu po 8 mies. (2 porcje)

Jarmuż ma opinię najzdrowszego warzywa na świecie. Wszystko dzięki sporej ilości witamin i składników mineralnych. Jarmuż zawiera dużo żelaza i błonnika pokarmowego oraz białka i witamin – w szczególności witaminy K. i C. Jest szczególnie polecany dzieciom na diecie bezmlecznej, gdyż zawiera bardzo dużo wapnia potrzebnego dla zdrowia zębów i kości. Włączając jarmuż do diety dziecka, wzmacniamy jego układ odpornościowy i pomagamy zapobiegać alergiom, stanom zapalnym i chorobom. Jarmuż może być spożywany na surowo, jednak dla małych dzieci lepiej go wcześniej lekko zblanszować. Blanszowanie lub krótkie obgotowanie – jak w naszym przepisie – to sposoby obróbki, które powodują bardzo niewielkie straty witamin i składników odżywczych wrażliwych na długie gotowanie.

Składniki:

  • ½ batata (120 g),
  • napój roślinny, np. migdałowy lub ryżowy 3 łyżeczki (15 g),
  • jarmuż świeży 20 g.

Przygotowanie:

Batata obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy niewielką ilością wrzątku. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucamy posiekane listki jarmużu (bez twardych łodyżek). Całość blendujemy, dodając napój roślinny do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy po przestudzeniu.

Puree z batata i jarmużu Puree z batata i jarmużu