Zupka z kalafiora i cieciorki po 10 mies. (2 porcje)

Ciecierzyca, podobnie jak inne suche nasiona roślin strączkowych, jest bardzo bogata w białko oraz cenne witaminy i składniki mineralne. Szczególnie zawartość witamin z grupy B wspiera procesy immunologiczne oraz krwiotwórcze.

Rodzice mogą mieć obawy co do podawania strączkowych dziecku, ze względu na ich gazotwórcze działanie po spożyciu. Odpowiednie przygotowanie nasion przed gotowaniem pozwala cieszyć się ich walorami dietetycznymi bez obaw. Proces moczenia, odlewania wody i gotowania w świeżej wodzie ma za zadanie wypłukanie ze strączków składników antyodżywczych i wzdymających.

Składniki:

  • ciecierzyca gotowana 2 łyżki 40 g,
  • kalafior 80 g,
  • marchewka ½ szt. 25 g,
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka 5 g,
  • koperek siekany,
  • woda.

Przygotowanie:

Ciecierzycę opłukać i namoczyć w wodzie przez 6 godzin lub najlepiej przez noc. Po tym czasie odlać wodę, w której się moczyła, opłukać a następnie zalać świeżą wodą i ugotować. Gdy ciecierzyca będzie robić się miękka, dodać pokrojone i umyte warzywa – kalafiora i marchewkę. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, zmiksować zupkę dodając w międzyczasie olej i koperek. Podawać po przestudzeniu.

Zupka z kalafiora i cieciorki Zupka z kalafiora i cieciorki