Zupka z kalafiora i cieciorki po 10 mies. (2 porcje)

Ciecierzyca, podobnie jak inne suche nasiona roślin strączkowych, jest bardzo bogata w białko oraz cenne witaminy i składniki mineralne. Szczególnie zawartość witamin z grupy B wspiera procesy immunologiczne oraz krwiotwórcze.

Rodzice mogą mieć obawy co do podawania strączkowych dziecku, ze względu na ich gazotwórcze działanie po spożyciu. Odpowiednie przygotowanie nasion przed gotowaniem pozwala cieszyć się ich walorami dietetycznymi bez obaw. Proces moczenia, odlewania wody i gotowania w świeżej wodzie ma za zadanie wypłukanie ze strączków składników antyodżywczych i wzdymających.

Składniki:

  • ciecierzyca gotowana 2 łyżki 40 g,
  • kalafior 80 g,
  • marchewka ½ szt. 25 g,
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka 5 g,
  • koperek siekany,
  • woda.

Przygotowanie:

Ciecierzycę opłukać i namoczyć w wodzie przez 6 godzin lub najlepiej przez noc. Po tym czasie odlać wodę, w której się moczyła, opłukać a następnie zalać świeżą wodą i ugotować. Gdy ciecierzyca będzie robić się miękka, dodać pokrojone i umyte warzywa – kalafiora i marchewkę. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, zmiksować zupkę dodając w międzyczasie olej i koperek. Podawać po przestudzeniu.

Zupka z kalafiora i cieciorki Zupka z kalafiora i cieciorki

  • Budyń jaglany z musem owocowym (1 porcja)

    Budyń jaglany można podawać dzieciom od 7 miesiąca życia. Kasza jaglana jest naturalnie bezglutenowa i zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych. Mleko ryżowe świetnie ...
  • Buraczkowy zawrót głowy (1 porcja)

    Zupka polecana od 6 miesiąca życia. Bezglutenowa i bezmleczna. Może stanowić pierwszy posiłek wprowadzający mięso do diety. Składniki: burak ugotowany 1 mała sztuka, pierś z kurczaka, gotowana ...
  • Kluseczkowa klasyka (2 porcje)

    Kluseczki można podawać dzieciom od 7 miesiąca życia. Mąka kukurydziana jest naturalnie bezglutenowa. Składniki: mąka kukurydziana 4 łyżki 40 g, żółtko, mleko modyfikowane lub ryżowe 80 ml, ...
  • Krem z warzyw i indyka (1 porcja)

    Zupka od 6 miesiąca życia. Indyk to jedno z bezpieczniejszych mięs dla alergików. Składniki: brokuł 2 małe różyczki 40 g, marchewka 30 g, ½ ziemniaka 35 g, pierś z indyka ...
  • Moje pierwsze truskawkowe śniadanie (2 porcje)

    Takie śniadanie można podać dziecku od 11 miesiąca życia. Truskawki są bogatym źródłem witaminy C wspierającej prawidłową pracę układu odpornościowego. Składniki: mąka pszenna 4 łyżki ...
  • Mus z białych warzyw z żółtkiem (2 porcje)

    Zupka od 7 miesiąca życia. Bezglutenowa i bezmleczna. Może stanowić pierwszy posiłek wprowadzający żółtko jaja do diety malucha. Składniki: Kalafior 3 różyczki, 180 g, Ziemniak 1 średnia ...