Kobiety w okresie ciąży powinny spożywać produkty pełnoziarniste, bo te oprócz wielu witamin i składników mineralnych zawierają spore ilości dobroczynnego błonnika pokarmowego. Kasza gryczana jest jedną z przedstawicielek najcenniejszych tzw. kasz gruboziarnistych. Kasza gryczana zawiera rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne. Jej spożywanie może być szczególnie ważne około 7. miesiąca, kiedy to u ciężarnych często obserwuje się pękanie drobnych naczynek krwionośnych czy pojawiające się krwawienia z nosa. Kasza gryczana ma niski indeks glikemiczny i wpływa na regulację poziomu glukozy we krwi. Będzie odpowiednia dla kobiet które w ciąży doświadczają problemów z gospodarką węglowodanową (np. pojawiająca się nieprawidłowa tolerancja glukozy lub cukrzyca ciążowa). Kasza gryczana, podobnie jak soczewica, jest doskonałym źródłem białka roślinnego, o którym często niestety zapominamy, komponując nasze jadłospisy.
Składniki:
- opakowanie włoszczyzny 500g,
- butelka przecieru (passaty) pomidorowego 600g,
- bazylia,
- soczewica czerwona ½ szklanki,
- kasza gryczana biała (niepalona) ½ szklanki,
- jajo 50g,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- czosnek 1 ząbek,
- zioła prowansalskie ½ łyżeczki.
Przygotowanie: Kaszę gryczaną opłukać na sitku i ugotować. Soczewicę opłukać i również ugotować. Soczewicę i kaszę zblendować razem, dodać jajo, mąkę ziemniaczaną, zioła prowansalskie i dokładnie wyrobić masę. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Z masy formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku około 30 minut w 180 stopniach C.
Włoszczyznę oczyścić, por posiekać, marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane jarzyny włożyć do garnka, zalać przecierem pomidorowym i zagotować. Przykryć garnek pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić warzywa około 10 minut aż zmiękną a krem lekko zgęstnieje. Na talerze nakładać porcje kremu pomidorowo – warzywnego a na środek kilka pulpecików z soczewicy.