Pulpeciki z soczewicy i kaszy gryczanej na kremie pomidorowo – warzywnym, 4 porcje

Kobiety w okresie ciąży powinny spożywać produkty pełnoziarniste, bo te oprócz wielu witamin i składników mineralnych zawierają spore ilości dobroczynnego błonnika pokarmowego. Kasza gryczana jest jedną z przedstawicielek najcenniejszych tzw. kasz gruboziarnistych. Kasza gryczana zawiera rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne. Jej spożywanie może być szczególnie ważne około 7. miesiąca, kiedy to u ciężarnych często obserwuje się pękanie drobnych naczynek krwionośnych czy pojawiające się krwawienia z nosa. Kasza gryczana ma niski indeks glikemiczny i wpływa na regulację poziomu glukozy we krwi. Będzie odpowiednia dla kobiet które w ciąży doświadczają problemów z gospodarką węglowodanową (np. pojawiająca się nieprawidłowa tolerancja glukozy lub cukrzyca ciążowa). Kasza gryczana, podobnie jak soczewica, jest doskonałym źródłem białka roślinnego, o którym często niestety zapominamy, komponując nasze jadłospisy.

Składniki:

  • opakowanie włoszczyzny 500g,
  • butelka przecieru (passaty) pomidorowego 600g,
  • bazylia,
  • soczewica czerwona ½ szklanki,
  • kasza gryczana biała (niepalona) ½ szklanki,
  • jajo 50g,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • czosnek 1 ząbek,
  • zioła prowansalskie ½ łyżeczki.

Przygotowanie: Kaszę gryczaną opłukać na sitku i ugotować. Soczewicę opłukać i również ugotować. Soczewicę i kaszę zblendować razem, dodać jajo, mąkę ziemniaczaną, zioła prowansalskie i dokładnie wyrobić masę. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Z masy formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku około 30 minut w 180 stopniach C.

Włoszczyznę oczyścić, por posiekać, marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane jarzyny włożyć do garnka, zalać przecierem pomidorowym i zagotować. Przykryć garnek pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić warzywa około 10 minut aż zmiękną a krem lekko zgęstnieje.  Na talerze nakładać porcje kremu pomidorowo – warzywnego a na środek kilka pulpecików z soczewicy.