Rośliny strączkowe nie goszczą zbyt często na talerzach naszych maluszków. A szkoda, bo to niezwykle cenna z dietetycznego punktu widzenia żywność. Strączki są bowiem bogate w białko, żelazo i witaminy z grupy B. Ich wprowadzanie do diety warto rozpocząć od czerwonej soczewicy, gdyż jest z nich najdelikatniejsza. Czerwona soczewica świetnie nadaje się jako składnik zup – ugotowana łatwo rozpada się nadając daniu kremowej konsystencji. Ponieważ soczewica zawiera bardzo mało tłuszczu – warto dodać do zupki z niej odrobinę oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
Składniki:
- czerwona soczewica 4 łyżki 48 g,
- ryż 3 łyżki 45 g,
- kilka listków świeżego szpinaku 15 g,
- ½ łyżeczki oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
Soczewicę wypłukać i namoczyć w wodzie kilka godzin. Odlać wodę z moczenia. Soczewicę umieścić w garnku, dodać ryż, zalać niewielką ilością wody i gotować około 15 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodać listki szpinaku. Wszystko zmiksować razem i podawać po przestudzeniu.

