Kremowy krupnik po 5 mies. (2 porcje)

Gluten to składnik zbóż budzący wiele kontrowersji. Starsze zalecenia mówiły o dokładnym czasie jego wprowadzania do diety dziecka, a nawet jego początkowej ilości. Mamy skrupulatnie odmierzały gramy kaszki glutenowej w obawie przed celiakią. Tymczasem najnowsze wytyczne wskazują, że gluten można wprowadzać jak każdy inny składnik do diety dziecka. Nie ma potrzeby dokładnego odmierzania jego ilości itp. Można zacząć jego wprowadzanie od podania kaszy jęczmiennej, pieczywa czy makaronu. Proponujemy krupnik – czyli zupkę jarzynową z kaszą jęczmienną.

Składniki:

  • kasza jęczmienna perłowa 2 łyżki 24 g,
  • gotowany filet z kurczaka 30 g,
  • marchewka 45 g,
  • seler naciowy ½ szt. 30 g,
  • pietruszka ½ małej sztuki 30 g,
  • ziemniak 70 g,
  • natka pietruszki 6 g.

Przygotowanie:

Warzywa rozdrobnić, zalać wodą, dodać kaszę i gotować 10–15 minut do miękkości. Dodać pokrojonego kurczaka i wszystko razem zmiksować. Posypać natką pietruszki.

Kremowy krupnik Kremowy krupnik