Mus jogurtowo-jabłkowo-gruszkowy po 7 mies. (1 porcja)

Według najnowszych zaleceń dotyczących wprowadzania stałych produktów do diety niemowląt – jogurty, sery i kefir można zacząć serwować maluchom między 7 a 8 miesiącem życia. Należy wybierać produkty naturalne, bez dodatku barwników, aromatów i cukru. Prosta zasada brzmi, że im prostszy skład, tym lepiej. Wprowadzanie jogurtu korzystnie jest zacząć od niewielkiej jego ilości wymieszanej z ulubionymi owocami. Jogurt to szczególnie cenne źródło wapnia w diecie, niezbędnego do prawidłowego wzrostu kości i zębów. Ważna jest również zawartość bakterii probiotycznych dbających o prawidłową mikroflorę przewodu pokarmowego.

Składniki:

  • ½ jabłka 60 g,
  • ½ gruszki,
  • jogurt naturalny bez dodatku cukru 1 łyżka,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Jabłko i gruszkę obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości wody. Przestudzić i wymieszać z jogurtem, posypać cynamonem.

Mus jogurtowo-jabłkowo-gruszkowy Mus jogurtowo-jabłkowo-gruszkowy