Według najnowszych zaleceń dotyczących wprowadzania stałych produktów do diety niemowląt – jogurty, sery i kefir można zacząć serwować maluchom między 7 a 8 miesiącem życia. Należy wybierać produkty naturalne, bez dodatku barwników, aromatów i cukru. Prosta zasada brzmi, że im prostszy skład, tym lepiej. Wprowadzanie jogurtu korzystnie jest zacząć od niewielkiej jego ilości wymieszanej z ulubionymi owocami. Jogurt to szczególnie cenne źródło wapnia w diecie, niezbędnego do prawidłowego wzrostu kości i zębów. Ważna jest również zawartość bakterii probiotycznych dbających o prawidłową mikroflorę przewodu pokarmowego.
Składniki:
- ½ jabłka 60 g,
- ½ gruszki,
- jogurt naturalny bez dodatku cukru 1 łyżka,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
Jabłko i gruszkę obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości wody. Przestudzić i wymieszać z jogurtem, posypać cynamonem.

