Jeśli nasz maluch ma już za sobą pierwsze posiłki z mięsem, warto zacząć zastępować jeden z posiłków mięsnych w tygodniu rybą. Oznacza to, że już około 7 miesiąca ryby mogą pojawić się na talerzu malucha. Są one doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te warunkują prawidłowy rozwój wzroku, mózgu i całego układu nerwowego. Ryby to zawierają takie cenne składniki jak: białko, cynk, jod, czy witamina D. Najlepsze dla dziecka będą ryby gotowane w wodzie lub na parze. Unikajmy podawania małym dzieciom ryb konserwowych czy wędzonych. Wybierajmy ryby świeże, z kontrolowanych źródeł. Na początek dobre będą takie gatunki jak: dorsz, łosoś, morszczuk, mintaj czy makrela.
Składniki:
- filet z ryby morskiej 80 g,
- ½ małego batata 120 g,
- fasolka szparagowa 70 g,
- siekany koperek 6 g.
Przygotowanie:
Batata obrać i umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Z fasolki usunąć końcówki, umyć. Filet z ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie składniki umieścić na tacce do gotowania na parze. Parować około 15–20 minut. Ugotowane składniki zmiksować i posypać koperkiem.

