Żelazna porcja zdrowia po 8 mies. (5 porcji)

Mięso to bardzo dobre źródło żelaza. Pierwiastek ten oprócz zapobiegania anemii, ma również ogromną rolę we wspieraniu układu odpornościowego i nerwowego. Po 6 miesiącu życia zapasy żelaza u dziecka, które zgromadziły się w życiu płodowym, są na wyczerpaniu. Stąd tak ważne jest wprowadzenie mięsa do diety w drugim półroczu życia. Po wprowadzeniu do diety drobiu, warto sięgnąć po wołowinę, która zawiera prawie 4 razy więcej żelaza niż kurczak. Bardzo ważne, aby potrawę bogatą w żelazo podać z natką pietruszki lub innymi warzywami bogatymi w witaminę C. Witamina ta poprawia wchłanianie i wykorzystanie żelaza przez organizm.

Składniki:

  • mięso mielone wołowe 100 g,
  • brokuł 2 różyczki 50 g,
  • plasterek cebuli,
  • ½ marchewki 25 g,
  • natka pietruszki 6 g,
  • kasza jaglana 5 łyżek.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną opłucz dokładnie pod bieżącą wodą i ugotuj do miękkości. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy aż powstanie masa dająca się łatwo formować. Robimy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy około 15 minut. Podajemy jako danie obiadowe z warzywami.

Żelazna porcja zdrowia Żelazna porcja zdrowia