Zielona zupka z wołowiną po 8 mies. (2 porcje)

Mięso jest bardzo ważnym elementem składowym zdrowego jadłospisu malucha. Ze względu na bogactwo wartości odżywczych już niewielki jego dodatek do zupki czyni ją daniem pełnowartościowym. Mięso zawiera białko z kompletem aminokwasów. Oznacza to, że ma w swym składzie również 8 aminokwasów, których organizm ludzki sam wytworzyć nie może i musi je uzupełniać z pokarmów. Białko to element budulcowy tkanek – szczególnie ważny u małych dzieci na etapie silnego wzrostu. Mięso to również doskonałe źródło cynku wspierającego odporność oraz biorącego udział w wielu procesach zachodzących w rosnącym organizmie. Mięso zawiera bardzo ważną witaminę, której nie znajdziemy w produktach roślinnych, czyli witaminę B12. Warunkuje ona prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i razem z żelazem zapobiega anemii. Wprowadzanie mięsa do jadłospisu malucha zaczynamy od mięsa drobiowego, aby po 8 miesiącu zacząć wprowadzać inne chude gatunki jak np. wołowinę.

Składniki:

  • ziemniak 1 szt. 70 g,
  • marchewka ½ szt.,
  • zielony groszek mrożony 2 łyżki 30 g,
  • wołowina 30 g,
  • natka pietruszki 1 łyżeczka posiekanej.

Przygotowanie:

Ziemniaka obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaka, marchewkę pokrojoną w kostkę i groszek zalać w garnuszku niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Wołowinę ugotować w wodzie lub na parze. Zmiksować groszek i ziemniaka z wołowiną na gładką zupkę. Dodać posiekaną natkę i wymieszać. Podawać po lekkim przestudzeniu.

Zielona zupka z wołowiną Zielona zupka z wołowiną