Zupa z pieczonej gruszki i pietruszki po 5 mies. (2 porcje)

Ciekawe połączenie smaków a jednocześnie sposób na rozszerzanie diety malucha o produkty glutenowe. Delikatna w smaku zupka przypadnie do gustu również starszym dzieciom – można więc przygotować większą ilość dla całej rodziny. Gluten to składnik zbóż, który jeszcze do niedawna budził wiele obaw u Mam. Obecnie jego wprowadzanie zaleca się traktować jak każdego innego składnika/produktu. U niemowląt w wieku około 5 miesięcy sprawdzi się glutenowa kaszka dodana do mleka lub drobna kasza manna dodana do zupki jarzynowej. Starszym niemowlakom które pewnie siedzą i trzymają główkę można podać niewielką ilość pieczywa lub makaronu (o odpowiedniej do wieku konsystencji).

Składniki:

  • gruszka ½ szt. 60 g,
  • pietruszka 60 g,
  • ziemniak 70 g,
  • kasza manna 1 łyżka,
  • koperek,
  • wywar jarzynowy,
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Gruszkę, pietruszkę i ziemniaka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i upiec w piekarniku. Włożyć do garnka, zalać odrobiną bulionu i zmiksować. Dodać kaszę manną i mieszając zagotować. Wymieszać z oliwą i koperkiem.

Zupa z pieczonej gruszki i pietruszki Zupa z pieczonej gruszki i pietruszki