Sałatka brokułowa z jajkiem, 4 porcje

Brokuł to bardzo odżywcze warzywo. Jest niezwykle cennym roślinnym źródłem żelaza, wapnia i kwasu foliowego. Przez to spożywanie go w ciąży sprzyja zdrowiu zarówno przyszłej mamy, jak i dziecka. Kwas foliowy chroni płód przed rozwojem wad układu nerwowego. Warto więc jeść brokuły w ciąży, aby dostarczać tę cenną witaminę z naturalnego źródła, tak, by suplementacja nie była jedynym jej źródłem a uzupełnieniem diety. Ponadto dzięki zawartości błonnika pokarmowego brokuły dają na dłużej uczucie sytości, będąc przy tym niskokaloryczne, bo zawierają niewiele ponad 27 kcal w 100g. To ważne, szczególnie w kontekście kontroli przyrostu masy ciała kobiety w ciąży. Nadmierny przyrost wagi niesie za sobą ryzyko powikłań okołoporodowych oraz zwiększa ryzyko takich chorób jak cukrzyca ciążowa czy nadciśnienie tętnicze.

Składniki:

  • 1 mały brokuł 350g,
  • 4 jaja 200g,
  • pomidory koktajlowe 8 szt. 160g,
  • szczypiorek 2 łyżki siekanego,
  • papryka czerwona ½ szt. 115g,
  • jogurt naturalny 100g,
  • szczypta pieprzu i soli niskosodowej do smaku.

Przygotowanie: Brokuł umyć, odciąć twardą łodyżkę i pokroić go na mniejsze różyczki. Wrzucić do garnka na gotujący się wrzątek. Gotować na półtwardo około 10 minut. Odcedzić. Pomidory koktajlowe przeciąć na pół, paprykę pokroić w paski. Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Jajka pokroić w ćwiartki. Na półmisku ułożyć brokuł, pomidorki i paski papryki, na wierzchu ułożyć cząstki jajka. Jogurt wymieszać z siekanym szczypiorkiem, doprawić i polać sałatkę.