Sałatka z kurczakiem i pomarańczą z różowym sosem, 2 porcje

Kwas foliowy, czyli witamina B9, jest jednym z tych składników diety, o których możemy śmiało powiedzieć – niezbędny w trakcie ciąży. Przypisuje mu się działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu. Wady te powstają zwykle w pierwszych tygodniach ciąży, stąd potrzeba diety bogatej w kwas foliowy oraz jego suplementację już przed planowaniem ciąży. Witamina B9 ważna jest również w trakcie całej ciąży, a jej odpowiednia ilość zapobiega niskiej masie urodzeniowej, przedwczesnemu porodowi i poronieniu oraz komplikacjom związanym z funkcjonowaniem łożyska. Za najlepsze źródło kwasu foliowego uważa się zielone warzywa liściaste takie jak sałata, szpinak i jarmuż. Niewiele osób wie, że sporo znajdziemy go również w pomarańczach. Jedna pomarańcza dostarcza prawie 20 % dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Dodatkowo wysoka zawartość witaminy C wpływa na lepsze jego przyswajanie. Kwas foliowy jest bardzo wrażliwy na działanie temperatury, stąd najlepsze jego źródła to takie pokarmy, które spożywamy na surowo. Nasza sałatka dzięki zawartości mięsa z piersi kurczaka przyczyni się do wzbogacenia diety w pełnowartościowe białko oraz cynk.

Składniki:

  • 2 garści dowolnej mieszanki sałat 40 g,
  • 100 g piersi z kurczaka,
  • olej rzepakowy 1 łyżka 10 g,
  • po szczypcie suszonej bazylii i lubczyku,
  • 1 mała pomarańcza 180 g,
  • jogurt naturalny 100 g,
  • sos pomidorowy 2 łyżki 30 g,
  • szczypiorek.

Przygotowanie: kurczaka posmarować oliwą, posypać bazylią i lubczykiem – upiec w piekarniku. Gdy mięso przestygnie, pokroić je w cienkie plasterki. Pomarańcze wyfiletować (pokroić na segmenty, usuwając przy tym białe błony). Na talerzu ułożyć mieszankę sałat, na to położyć plasterki kurczaka i cząstki pomarańczy. Wymieszać jogurt z sosem pomidorowym, dodać siekany szczypiorek. Sos podać oddzielnie i skropić nim sałatkę tuż przed podaniem.

  • Herbatka owocowo imbirowa na mdłości, 1 porcja

    Imbir to naturalny i bezpieczny środek zapobiegający nudnościom. Działa głównie na układ pokarmowy, a nie na centralny układ nerwowy. Dzięki temu nie odczuwa się po ...
  • Śledzie pieczone z warzywami, 4 porcje

    Kobietom w ciąży zaleca się spożywanie co najmniej 2 porcji ryb w tygodniu. Ryby są bowiem źródłem kwasów omega-3, mających ogromne znaczenia dla prawidłowego przebiegu ...
  • Pasta soczewicowo – paprykowa na żytnim chlebie, 4 porcje

    Czerwona soczewica to jedna z delikatniejszych roślin strączkowych. Stanowi doskonałe źródło białka roślinnego, o którym należy pamiętać, komponując dietę. Zawiera sporo błonnika pokarmowego, który pomaga ...
  • Mocno zielony koktajl, 1 porcja

    Ciąża, to okres, w którym wzrasta zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze. Takimi składnikami są bez wątpienia m.in. kwas foliowy i żelazo. Dzięki ich odpowiedniemu spożyciu ...
  • Domowe musli z jogurtem, 4 porcje

    Drugi trymestr ciąży to czas, w którym zapotrzebowanie energetyczne ciężarnej wzrasta o 360 kcal a zapotrzebowanie na białko o około 20%. Porcja domowego musli z ...
  • Sałatka brokułowa z jajkiem, 4 porcje

    Brokuł to bardzo odżywcze warzywo. Jest niezwykle cennym roślinnym źródłem żelaza, wapnia i kwasu foliowego. Przez to spożywanie go w ciąży sprzyja zdrowiu zarówno przyszłej ...