Łosoś jak każda ryba to szczególnie bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 niezbędnych do prawidłowego przebiegu ciąży oraz pracy m.in. układu krążenia, układu nerwowego i immunologicznego. To także dawka witamin z grupy B i jodu odpowiedzialnego za prawidłową pracę tarczycy.
Składniki:
- Łosoś 150 g,
- Czerwona cebula 1 sztuka,
- Żółta i zielona papryka po 1 sztuce,
- Ulubione zioła,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- Pieprz i ewentualnie sól niskosodowa do smaku.
Przygotowanie:
Łososia umyj i pokrój w kostkę równej wielkości. Paprykę i cebulę pokrój na części odpowiadające wielkością kostkom łososia. Nadziewaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, posmaruj oliwą i posyp ulubionymi ziołami do smaku. Ułóż na aluminiowej tacce i piecz na grillu 15–20 minut. Podawaj z surówką z sezonowych warzyw.