Tuńczykowe burgery (4 porcje)

Łatwe i szybkie w przygotowaniu burgery rybne, podane z sezonowymi warzywami będą stanowiły pełnowartościowy posiłek pełen białka oraz cennych kwasów tłuszczowych omega-3.

Składniki:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków,
  • Tuńczyk 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 150 g po odsączeniu,
  • Szczypiorek posiekany 2 łyżki,
  • Jajko 1 sztuka
  • Sok i skórka z cytryny
  • Szczypta pieprzu i ulubionych ziół do smaku,
  • Ewentualnie sól niskosodowa.

Przygotowanie:

Ziemniaki rozgnieć dokładnie widelcem lub przepuść przez praskę. Dodaj odsączonego tuńczyka i dokładnie wyrób masę. Radość na twarzy swojego dziecka wywołasz, jeśli tę czynność zostawisz w jego małych rękach. Gdy ziemniaki i tuńczyk się połączą (a Ty opanujesz już powstały w kuchni bałagan) wmieszaj do nich pozostałe składniki. Uformuj zgrabne burgery, ułóż na posmarowanej olejem tacce aluminiowej i piecz na grillu około 15–20 minut. Podawaj na sałatce z rukoli lub w pełnoziarnistej bułce z sałatą i ulubionymi warzywami.

tunczykowe_burgery_A tunczykowe_burgery_B