Bezglutenowe ciasto bananowe po 12 mies. (12 porcji)

Delikatne ciasto bez cukru. Wszystko za sprawą bananów – im bardziej dojrzałe tym słodsze. Ciasto będzie doskonałe na specjalne okazje, podwieczorek lub do zabrania na piknik czy spacer. Jeśli będzie spożywane przez alergika – upewnijmy się, że mąka i proszek do pieczenia mają oznaczenie „bez glutenu”. Tylko wtedy mamy pewność, że nie zostały zanieczyszczone glutenem podczas produkcji.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki jaglanej bezglutenowej 210 g,
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 4 g,
  • 1 łyżeczka cynamonu 5 g,
  • 6 bananów 720 g,
  • 1 jajko 56 g,
  • 125 ml dowolnego napoju roślinnego np. ryżowego.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Wymieszaj mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj „mokre” składniki – jajka, napój roślinny i rozgniecione banany. Wymieszaj wszystko razem a następnie chwilę zmiksuj, aby składniki lepiej się połączyły. Piecz w piekarniku około 40 minut w temp. 180℃.