Bezglutenowe kluseczki w musie truskawkowym po 12 mies. (4 porcje)

Truskawki mają więcej witaminy C niż cytrusy. Poza tym są cennym źródłem kwasu foliowego i witamin z grupy B oraz żelaza, manganu, potasu i magnezu. Mogą być podawane maluchom od 10 miesiąca życia, jednak u alergików warto poczekać z ich wprowadzeniem do 1 urodzin. Truskawki są silnym alergenem i początkowo podajemy 1–2 szt. obserwując reakcje dziecka. Pierwsze truskawki można podać ugotowane co powinno nieco złagodzić ich alergizujący potencjał.

Kasza jaglana i mąka jaglana są naturalnie bezglutenowe. Jeśli jednak chcemy użyć ich do posiłku alergika – wybierajmy produkty oznaczone na opakowaniu jako bezglutenowe. Często kasza jaglana i mąka jaglana mogą być zanieczyszczona glutenem jeśli w zakładzie pakującym przetwarza się również zboża glutenowe.

Składniki:

  • mąka jaglana bezglutenowa 4 łyżki 40 g,
  • kostka sera twarogowego tłustego 200 g,
  • 1 bardzo dojrzały banan 120 g,
  • cynamon ½ łyżeczki 3 g,
  • jajko 54 g,
  • truskawki 1 szklanka 150 g.

Przygotowanie:

Twaróg zmiksować na gładką masę, dodać mąkę jaglaną, rozgniecionego banana i jajko. Wszystko razem wyrobić, jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać więcej mąki. Konsystencja powinna być taka, aby ciasto dało się formować w kuleczki. Zwilżonymi dłońmi formujemy podłużne kluseczki i rzucamy je na gotującą się wodę. Po wypłynięciu gotujemy je około 5 minut i wyjmujemy z wody. Gdy przestygną podajemy je w musie ze zblendowanych truskawek.