Budyń czekoladowy po 12 mies. (2 porcje)

Karob, czyli proszek z chleba świętojańskiego stosowany jest, jako zamiennik kakao. Sprawdzi się więc w deserach dla dzieci, które z powodu nietolerancji czy alergie nie mogą używać kakao i czekolady. Jeśli więc na specjalne okazje chcemy podać dziecku czekoladowy np. budyń – można do tego wykorzystać karob. Co więcej produkt ten ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Zawiera dużo cennych składników mineralnych jak wapń, żelazo i magnez oraz witaminy z grupy B. Karob jest lekkostrawny, ma właściwości wspierające odporność oraz prawidłowe trawienie. Jak każdy nowy produkt w diecie alergika – należy zacząć od niewielkiej ilości karobu i obserwować reakcje dziecka.

Składniki:

  • kasza jaglana ¼ szklanki 45 g,
  • mleko roślinne 1 szklanka,
  • karob 2 łyżeczki 12 g.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą a następnie ugotować. Zmiksować na delikatny budyń dodając mleko roślinne wymieszane z karobem.

Budyń czekoladowy po 12 msc Budyń czekoladowy po 12 msc