Napoje roślinne często zwane też „ roślinnym mlekiem” to doskonały zamiennik mleka krowiego. Można je podawać dzieciom z alergią na białka mleka krowiego lub z nietolerancją laktozy. Świetnie sprawdzi się też, jako znamiennik mleka dla mam karmiących piersią, które ze względu na alergię lub nietolerancję niemowlaka muszę przestrzegać diety bezmlecznej. Mleko migdałowe i kokosowe nie powinno być spożywane przez dzieci uczulone na orzechy.
Składniki:
- 4 łyżki migdałów, 2 szklanki wody,
- płatki owsiane górskie 5 łyżek 50 g, 2 szklanki wody,
- wiórki kokosowe ok. 1 szklanki 90 g, 2 szklanki wody.
Przygotowanie:
Każdy składnik zalać osobno wodą i odstawić na noc. Rano zblendować migdały, płatki i wiórki osobno z wodą, w której się moczyły. Odcedzić dokładnie na sitku lub przez gazę. Zebrane mleka roślinne przechowywać w lodówce 2–3 dni i używać do wszelkich kulinarnych zastosować zamiast mleka krowiego.