Drobiowe zawijaski po 12 mies. (2 porcje)

Nie ma chyba prostszego sposobu na naleśniki gryczane – wystarczy tylko mąka i woda. Udają się nawet bez mleka i jajek stąd mogą je spożywać dzieci z alergią na białka mleka krowiego, jaja oraz nietolerancją laktozy. Mąka gryczana jest też mąką naturalnie bezglutenową. Powstaje ze zmielenia nasion gryki, przez co jest bardzo zasobna w składniki mineralne i witaminy. Duża zawartość magnezu, cynku i żelaza korzystnie wpływa na system nerwowy, odporność i zapobiega anemii.

Składniki:

  • mąka gryczana 2 łyżki 30 g,
  • woda,
  • szczypta soli,
  • mięso drobiowe gotowane 40 g,
  • marchewka ½ małej sztuki 25 g,
  • groszek zielony 2 łyżki 30 g,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Z mąki i wody przygotować ciasto naleśnikowe, odstawić na 30 minut. Usmażyć małego naleśnika na patelni bez tłuszczu. Mięso drobiowe drobno posiekać, wymieszać z puree z marchewki, dodać kawałeczki ugotowanego groszku i posiekaną natkę pietruszki. Farszem posmarować naleśnik zwinąć i pokroić w plasterki.

Drobiowe zawijaski po 12 msc Drobiowe zawijaski po 12 msc