Nie ma chyba prostszego sposobu na naleśniki gryczane – wystarczy tylko mąka i woda. Udają się nawet bez mleka i jajek stąd mogą je spożywać dzieci z alergią na białka mleka krowiego, jaja oraz nietolerancją laktozy. Mąka gryczana jest też mąką naturalnie bezglutenową. Powstaje ze zmielenia nasion gryki, przez co jest bardzo zasobna w składniki mineralne i witaminy. Duża zawartość magnezu, cynku i żelaza korzystnie wpływa na system nerwowy, odporność i zapobiega anemii.
Składniki:
- mąka gryczana 2 łyżki 30 g,
- woda,
- szczypta soli,
- mięso drobiowe gotowane 40 g,
- marchewka ½ małej sztuki 25 g,
- groszek zielony 2 łyżki 30 g,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
Z mąki i wody przygotować ciasto naleśnikowe, odstawić na 30 minut. Usmażyć małego naleśnika na patelni bez tłuszczu. Mięso drobiowe drobno posiekać, wymieszać z puree z marchewki, dodać kawałeczki ugotowanego groszku i posiekaną natkę pietruszki. Farszem posmarować naleśnik zwinąć i pokroić w plasterki.