Gofry dyniowe po 12 mies. (3 porcje)

Gofry to dobry pomysł na szybki deser, lub przekąskę na spacer. Można je przygotować również bez użycia mleka krowiego i jajek, co ucieszy zapewne niejednego alergika. Mus z dyni będzie tu składnikiem nadającym odpowiednią strukturę i wilgotność gofrom, ale również wnoszącym walory odżywcze. Dynia jest szczególnie bogata w beta-karoten i liczne witaminy i składniki mineralne. Otręby owsiane to doskonałe uzupełnienie diety w korzystny dla zdrowia błonnik pokarmowy. Ma on właściwości osłaniające śluzówkę jelita, ale także zapobiega zaparciom i dba o prawidłową mikroflorę przewodu pokarmowego.

Składniki:

  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szczypty cynamonu,
  • ½ szklanki mleka roślinnego,
  • 3 łyżki puree z gotowanej dyni,
  • otręby pszenne 3 g.

Przygotowanie:

Wymieszać suche składniki, czyli mąkę, otręby, proszek do pieczenia, cynamon. Następnie dodać składniki mokre, czyli mleko i puree dyniowe i dokładnie wymieszać. Wlewać porcje ciasta na gofrownicę i piec. Podawać z musem owocowym lub naturalnym jogurtem.

Gofry dyniowe po 12 msc Gofry dyniowe po 12 msc